Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntat underskott blev nollresultat för skolan

Så sent som i somras pekade prognosen för barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs på 22 miljoner kronor i underskott vid årets slut.
Nu visar det sig att resultatet för 2011 blir plus/minus noll – och kanske ett litet plus.

Annons

Bokslutet för förra året är i det närmaste klart, men ännu inte offentligt.

- Men det kan till och med vara ett litet plus, när vi får redovisningen från ekonomerna, sa ordföranden Jan Lahenkorva (S) vid nämndens sammanträde på onsdagen.

Förvaltningschefen Inga Malm gav politikerna en förhandsinformation om det ekonomiska resultatet för 2011 – och konstaterade att det ser bra ut:

- Det var det ingen som trodde i början av året. Och det är ett resultat av kloka beslut och hårt arbete – framförallt på Höghammarskolan, som har gjort en resa som inte är av denna världen.

I våras pekade prognosen för gymnasiesärskolan på 24 miljoner minus vid årets slut – om inget gjordes. Sedan dess har personalminskningen där gett ekonomiskt resultat snabbare än beräknat.

- Men man kan inte slå sig till ro med detta – för att det är plus/minus noll den 31 december 2011 betyder inte att det är fortfarande är det den 1 januari 2012, sa Inga Malm.

Att den totala budgeten gick ihop förra året, innebär alltså inte att de ekonomiska problemen för barn- och utbildningsnämnden är över:

- 2011 hade nämnden 15 miljoner kronor extra i budgeten – och det har vi inte 2012. Dessutom minskas budgetramen i år med 4,9 miljoner för ökade hyror och en ny it-plattform, så totalt handlar det om 20 miljoner kronor mindre.

Det motsvarar ungefär 40 lärartjänster, så fortfarande är det nödvändigt att fatta strukturella beslut om framtidens skola i kommunen, sa Inga Malm.

Mer läsning

Annons