Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i det okända

/

Det är något konstigt som händer vid Knupbodarna.

Besökare rapporterar om mystiska varelser och om farliga möten.

De som vågar sig ut i "kristnanatten" riskerar att inte komma tillbaka.

Annons

– Har ni tänkt över situationen ordentligt? Det kanske redan nu är någon som ångrat sig, frågar den allvarsamme fäbodvakten när han möter upp besökarna vid grinden.

Det är en vacker sommarkväll, vore det inte för envisa mygg och trilskande knott. Solen har ännu inte gått ned bakom bergen, men i den täta skogen lurar skuggorna.

Omkring 35 personer har tagit sig ut till den avsides belägna fäbodvallen vid Knupbodarna. Alla är spända och har kommit dit i ett enda syfte – för att försöka få en glimt av mytomspunna varelser.

– Är det ännu mera stadsbor som har kommit hit. Vet de inte vad som hände med den lilla flickan förra året. Hon som gick in i skogen och aldrig mer syntes till, säger fäbodvaktens gamla fru, på brett hälsingemål, när hon möter upp besökarna vid fäbodvallen.

Och nog börjar det sprida sig en känsla av oro i gruppen. Vem kan med säkerhet avfärda den folktro som vi för bara ett par hundra år sedan trodde var sann. Att avvisa vittnesmål om skogsrån, vättar, jättar och vildvittror en kväll som denna är svårt.

– Titta aldrig ett troll i ögonen. Har ni otur drar de med er under marken och ni kommer aldrig att få se solljuset igen, varnar fäbodvaktens fru.

Efter en sådan inledning är det med stor försiktighet någon vågar sig ut i skogen. Att Smed-Pär, kvällens guide, nästan vägrar ta med besökarna in i skogen i fruktan för deras liv gör inte saken bättre.

Väl inne i skogen är det svårt att inte titta sig över axeln vart och vartannat steg. Var det något bakom trädet, där borta, några meter från stigen? Vad var det för skugga som strök förbi bakom stenen? Och såg inte guiden lite väl orolig ut alldeles nyss?

Men när träden börjar stå glesare, och mörkret släpper sitt tag, kan besökarna andas ut. Smed-Pär kontrollräknar gruppen. Den här kvällen har han tur – ingen har råkat illa ut. Men nästa gång kanske han inte har marginalerna på sin sida.

– Jag förstår inte vad ni stadsbor ska ut i skogen och göra, säger Smed-Pär och skakar på huvudet.

Efter en tur vid fäbodvallen kan ingen med vettet i behåll förneka att det är något trolskt i skogarna kring Knupbodarna. Om det verkligen finns troll, jättar och älvor är det nog ingen som vet. Klart är dock att något mystiskt är i görningen.

Den som är tillräckligt modig besöker naturligtvis skogen så sent som möjligt.

Mer läsning

Annons