Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbygget har startat

/
  • Hedenlänken är en ny väg mellan Edsbyvägen/riksväg 50 vid Sävstaås idrottsplats och Sjukhusvägen vid Hedenområdet, nära sjukhuset/hälsocentralen.

Efter närmare 20 års diskussioner – och ett antal utredningar och förseningar – är bygget av Hedenlänken i Bollnäs nu igång.
I september nästa år ska den 1,7 kilometer långa vägsträckningen mellan riksväg 50 vid Sävstaås och Sjukhusvägen på Hedenområdet vara invigningsklar.

Annons

Från början kallades den Sjukhuslänken – och avsikten var att den nya vägen mellan västra infarten till Bollnäs och sjukhusområdet vid Heden skulle stå klar ungefär samtidigt som det nya sjukhuset, i mitten av 1990-talet.

I dag har delar av akutsjukhuset lagts ner, men vägen behövs fortfarande anser både kommunen och Trafikverket. Det är Trafikverket som ansvarar för bygget – i samarbete med kommunen och med Skanska som entreprenör.

- Den nuvarande förbindelsen, Hedåsvägen, är smal och har låg standard – och det finns inga separata gång- och cykelbanor, säger Trafikverkets projektledare Majid Nasrollah. Olycksriskerna är stora och räddningstjänsten har problem med att den vägen inte är anpassad för tung trafik.

Den nya vägen byggs parallellt med Hedåsvägen upp till vägen mot Eriknäsbo/Hedenvägen. Där fortsätter den rakt över den nuvarande stora gropen, där en gammal verkstadsbyggnad nyligen har rivits – och fortsätter i nordostlig riktning till Hedenområdet och ansluter till Sjukhusvägen norr om ridhuset.

- Förberedelserna – med omläggning av ledningar och avverkningar längs sträckan – har pågått någon vecka redan, säger Majid Nasrollah. Men nu har själva vägjobbet mjukstartat med tre maskiner igång.

Mer läsning

Annons