Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har vi fått för pengarna?

/

Konsertlokalen Stora scenen är den största satsningen i projektet Kulturkvarteret. Gamla Teaterbio i Folkets hus med drygt 300 platser har byggts ut till 586 – varav fyra handikappanpassade och 212 på läktaren. Och den nya scenen och akustiken i lokalen fyller högt ställda krav.

Annons

Kulturskolan, som tidigare var en separat byggnad, har byggts ihop med gamla Folkets hus – och skolan har fått en ny ingång från den nya huvudentrén vid biblioteket.

Utbyggnaden mellan huskropparna – där den gamla inlastningen fanns – har också gett plats för ett litet sammanträdesrum och arbetsrum för lärare.

- De var trångbodda tidigare, säger verksamhetschefen Patrik Nilsson.

Att byggnaderna länkats ihop, innebär också att kulturskolans orkestersal (numera Hasselgårdssalen) kan användas av de medverkande i samband med konserter och andra föreställningar i konsertlokalen.

I konsertlokalen Stora scenen har fokus lagts på akustisk musik.

- Nu kan vi erbjuda artisterna en riktig scen. Och nu finns det plats för fler – både medverkande och publik, säger Patrik Nilsson.

I den nya huvudentrén finns numera kommunens turistbyrå och den gemensamma receptionen för hela huset.

Här finns också trappan upp till den nya fritidsgården, som har öppet klockan 15–21 måndag–torsdag. De flesta helgkvällar och på skollov ordnar fritidsledarna andra aktiviteter i och utanför Kulturhuset – som resor till konserter och idrottsevenemang.

Fritidsgården vänder sig i första hand till ungdomar på högstadiet och gymnasiet, men det finns också studieceller som kan utnyttjas av högskolestuderande på dagtid.

Från huvudentrén finns en passage till restaurangen, som byggts om och fått ett nytt kök. Men den gamla Folkets hus-entrén – i uppfräschat skick – mot parkeringen och Resecentrum finns fortfarande kvar som huvudentré för konsertlokalen och restaurangen.

I källarplanet, under konsertlokalen, finns Peter Stormaresalen (tidigare Regnbågen) som nu är ljuddämpad och byggd som ett "rum i rummet".

- Tidigare var lokalen ljudisolerad som en modern lägenhet och vi fick planera så att aktiviteterna i de båda lokalerna inte störde varandra. Fortfarande kan vi inte köra en Norénpjäs uppe och dans nere samtidigt, men i det flesta fall går det bra att ha aktiviteter i båda samtidigt.

Peter Stormaresalen har plats för 300 personer och används för bland annat barnteater, föreläsningar, lunchkonserter och bingo.

Också i kulturskolans källarplan finns nya, ljudisolerade rum. Det är två rockrum för musikgrupper, där ett studieförbund har sponsrat utrustningen.

Arrangemangen i Kulturhuset har avlöst varandra under hösten 2011. En del står kulturenheten för, andra är samarrangemang med olika föreningar eller också är det andra arrangörer som hyr in sig. När Eldkvarn spelade i höstas, var det till exempel ett produktionsbolag som arrangerade.

- Vi ville testa hur mycket publiken och lokalerna tål, säger Patrik Nilsson. Och förhoppningsvis kan vi väcka intresse hos fler för att vara kulturarrangörer.

I huset finns en egen produktionsgrupp för olika evenemang i huset – konserter, teater, dans och aktiviteter för barn.

- Alla brinner för det här och det har blivit mer av samverkan i kvarteret efter ombyggnaden, säger Patrik Nilsson.

Han berättar också att den nya fritidsgården har dubbelt så många besökare som när den fanns på Gärdesskolan – och att biblioteket också har ökat besökstalen.

•Hur räknar man egentligen antalet besökare?

- Det finns elektroniska besöksräknare i entréerna. Förut hade vi sammanlagt 800–1 200 besök om dagen, nu är det över 2 000 i kvarteret.

Mer läsning

Annons