Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UV-anläggning ska minska kloret

/
  • Trots tydlig information tycks inte badgästerna duscha innan de hoppar i plurret. Nu vill man kloranvändningen genom en ny UV-rengöringsanläggning.
  • Björn Lans, anläggningschef, ser positivt på satsningen för renare pooler.

Nya pumpar och rengöringsanläggning ska göra Bollnäs simhall både mer miljö- och gästvänlig.

Annons

Under våren har personal på simhallen i Bollnäs satsat stort på att informera sina kunder om renlighet i vattnet. Duschanvisningar har satts upp i ombytesrummen, och i simhallen pryds väggarna numer av stora, blåa affischer. "Ingen lukt av klor i håret!" står det på en skylt.

– Kloret reagerar först på smuts, så luktar man när sådär typiskt badhus man klivit upp är det egentligen ett tecken på att man varit smutsig när man klivit i bassängen, säger anläggningschefen Björn Lans.

Trots tydlig affischering, broschyrer och tydliga direktioner från personalen till bland annat skolklasser upplever man att kunderna ännu inte tar åt sig av badhänvisningarna. Framför allt tycks inte syftet nå fram.

– Det är som att det finns ett litet glapp i informationen. Många besökare resonerar ofta att "man blir ju ren i poolen" och struntar därför i att skölja av sig, säger Björn Lans.

Samtidigt som kloren åtgärdar problemen som uppstår när besökarna inte är tillräckligt rena, vill man minska användningen av klorsaltet. Därför har man nu satsat på en UV-anläggning. Totalt har man byggt nya pumpar och rör för nästan 600 000 kronor. En värd investering, tycker anläggningschefen.

– Klor är varken miljövänligt eller nyttigt för besökare och personal, även om det är en liten mängd som används, säger Björn Lans.

Mer läsning