Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utseendet för gallerian en öppen fråga

/

Detaljplan finns, byggrätt finns och bygglov beviljades för knappt två år sedan. Men hur en galleria på Brotorget kommer att utformas exteriört är fortfarande oklart.
- Det finns inga krav mer än att den ska se bra ut, säger bygglovsingenjör Lars-Erik Westerberg.

Annons

Men "se bra ut" är förstås ett tänjbart begrepp. Vad har Bollnäsborna för garantier för att utformningen av en galleria – om den nu byggs – passar in i stadsrummet? Sedan tio år saknar Bollnäs exempelvis en egen stadsarkitekt.

Lars-Erik Westerberg vill egentligen bara uttala sig i allmänna termer kring frågan.

Några särskilda kriterier som i detalj styr den estetiska utformningen finns inte. Ytterst är det en fråga om tycke och smak, men inför byggsamrådet hämtar bygglovsingenjören in synpunkter.

- När det krävs tar jag hjälp av planarkitekt Bashir Hajo som ju har arkitektexamen och den erfarenhet och kompetens som krävs. Han är också den som brukar få ge råd om färgsättning, säger han.

Byggrätterna för Brotorget innehas av bolaget Kungsbacka Tofteredsvägen. Det var tidigare ett dotterbolag till Sjaelsö, men ägs numera av Tuppz-Topefa och Ängabyggen. Bolaget har också lagfarter på de berörda fastigheterna.

Det gällande bygglovet söktes av Sjaelsö och beviljades den 8 september 2008. Eftersom en byggnation ska påbörjas inom två år (och slutföras inom fem år) så måste spaden i marken senast i början av september i år. I annat fall måste bygglovsfrågan prövas på nytt.

De tidigare dispyterna kring om ett bygge redan påbörjats vill Lars-Erik Westerberg inte kommentera.

Men om det nu blir så att kommunen och AB Kungsbacka Tofteredsvägen blir överens – eller om bolaget går vidare ändå – så återstår byggsamrådet med tillhörande formalia.

Mer läsning

Annons