Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om grovt jaktbrott närmar sig slutet

Nu har de sista svaren på de prover polisen har skickat in för analys blivit klara.

- Vi räknar med att ta in de misstänkta för förhör i slutet av månaden och ställa dem inför analyserna av de spår vi hittat, säger polisinspektör Sven Lind.

Annons

Det var söndagen den 6 februari i fjol som polisen fick ett tips av en sportfiskare. Han hade hittat spår på sjön Fansen som kunde tyda på att något brottsligt inträffat. Dagen efter kunde polisen med hjälp av helikopter och snöskoter hitta en undangömd varg som dödats under illegala former.

I slutet av augusti anhölls två män, en 40-åring och en 50-åring från södra Hälsingland, för grovt jaktbrott. Enligt kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljöbrott i Östersund, stärktes misstankarna mot männen i samband med förhör och husrannsakningar, men i stället för att begära dem häktade valde åklagaren att släppa dem på fri fot. Det ansågs inte längre finnas någon risk att de kunde försvåra utredningen.

Vid sjön Fansen hittade polisen – förutom spår av snöskoter, skidor och skoavtryck – även DNA från en person. Vid husrannsakningarna beslagtog de misstänkta brottsverktyg. Prover från dem och DNA har skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium. Dessutom har prover från en beslagtagen skoter skickats till Frankrike för analys.

Nu har alltså de sista proverna analyserats och resultaten ska delges de misstänkta.

Polisinspektör Sven Lind vill inte gå närmare in på resultatet av provsvaren, eller om han anser att resultaten stärker misstankarna mot de båda männen. De ska först få några veckor på sig att ta ställning till analysresultaten och någon gång i månadsskiftet februari/mars ska hela utredningsresultatet överlämnas till åklagare som då tar ställning till om det håller för ett åtal.

Skulle männen fällas för grovt jaktbrott riskerar de ett fängelsestraff på mellan sex månader och fyra år.

Mer läsning

Annons