Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvaktade ÖB om jämställdhet

/
  • Sofie Bodén från Bollnäs vill gärna se ökat arbete för jämställdhet inom det svenska försvaret.

Sofie Bodén från Bollnäs var en av de värnpliktiga som deltog i den delegation från Värnpliktsrådet som i onsdags uppvaktade ÖB. De har tröttnat på bristen av jämställdhetsarbete inom Försvarsmakten och under mötet fick försvarets högste chef, Sverker Göransson, förslag från delegationen hur arbetet kan förbättras.

Annons

I ett brev till landets förbandschefer skriver delegationen att mycket kraft läggs på att rekrytera kvinnor men för lite för att behålla dem. Det har funnits kvinnor i Försvarsmakten i trettio år, men enligt gruppen finns ändå inte utrustning som passar. Det handlar också om attityder som måste förändras bland både värnpliktiga och befäl.

Sofie Bodén från Bollnäs gör sin värnplikt vid Luftstridsskolan i Uppsala (LSS) är en av de värnpliktiga i gruppen "Inte lika med".

- Jag har haft det suveränt under min värnplikt, det vill jag vara noga med att poängtera, säger hon. Men samtidigt vet jag att många andra unga kvinnor inte alls har samma tur.

Men efter mötet med ÖB, Sverker Göransson, är Sofie fylld av tillförsikt.

- Det kändes absolut som att vi fick gehör för vår kritik, berättar hon. Egentligen är nog det här något han har känt till, men eftersom han är rätt ny på sin post har han inte hunnit ta tag i problemen.

Och Sofie, som själv legat i lumpen sedan 3 augusti i fjol, menar att de fick försäkringar från ÖB om att förändringar nu verkligen är på gång.

- Vilket ju är viktigt med tanke på att det annars blir svårt att rekrytera nya kvinnor till Försvarsmakten, säger Sofie Bodén.

Mer läsning

Annons