Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsving för scouterna

/
  • Ledaren Sam Jonsson, Bollnäs scoutkår, visar hur man gör upp eld.
  • Scouternas yngsta grupp, Bävrarna, har i år 25 barn och fler flickor än tidigare är med. Till vänster i bild syns ledaren Malou Sköld och till höger ledaren Jenny Eriksson.
  • Thea Håkansson och Nova Wing täljer pinnar med full koncentration.

I början av 2000-talet var det relativt få som var med, men de senaste åren har Bollnäs scoutkår fått en stor ökning i antalet medlemmar.
– Det är naturligtvis jätteroligt och det är extra roligt att fler flickor har hittat till scouterna, säger ledaren Jenny Eriksson.

Annons

Doften av mat slår emot en när dörren öppnas till scoutgården i Bollnäs, villan vid Hoberget som föreningen har ägt sedan 1950-talet. Denna kväll är det scouternas yngsta grupp, Bävrarna, som samlas till mys med tacos. Gruppen vänder sig till barn i förskoleklass och årskurs ett.

När Bollnäs scoutkår bjöd in till öppet hus inför säsongsstarten kom långt fler än de vågat hoppas på, speciellt bland de yngsta barnen.

– Det har varit väldigt lyckosamt i år, säger Malou Sköld, som ansvarar för Bävrarna tillsammans med Jenny Eriksson, Magnus Hansson och Sam Jonsson.

Bävrarna har i år 25 barn och det är fler flickor än tidigare i gruppen.

– Förr har det varit färre flickor än pojkar, men nu är det 50/50, berättar Jenny Eriksson.

För de yngsta scouterna handlar mycket om att kunskapen ska lekas fram. Det ska vara både roligt och lärorikt. Som när gruppen inledde säsongen med en utflykt till Bolletjärn för att lära barnen om allemansrätten.

Under året får de även tälja med kniv, lära sig första hjälpen, besöka en bondgård, bada på badhus och mycket annat.

I dag finns det sex scoutkårer i Hälsingland. Förutom i Bollnäs är scouterna aktiva i Forsa, Ljusdal, Söderhamn, Iggesund och i Bölan i norra Hälsingland.

Söderhamn har den äldsta scoutkåren i landskapet. För Bollnäs del startade verksamheten 1921 och det drar alltså ihop sig till 100-årsjubileum om några år.

– På 80-talet var det ett grymt tryck, med som mest 250 medlemmar årligen. I början av 2000-talet var det relativt få som var med, men de senaste åren har vi haft ett uppsving med mellan 80 och 100 aktiva per år, säger Jörgen Ullmark, ordförande i Bollnäs scoutkår.

Dagens scoutverksamhet är betydligt mer modern än den på 80-talet.

– Bra exempel på det är att dagens scouter får gå på geocaching (orientering med mobilen), dykning vid Skidtjärn i Rengsjö och klättring, säger ledaren Magnus Hansson.

Scouterna i Bollnäs är uppdelade i åldersgrupper, från förskoleklass ända upp till gymnasiet. Det finns även en mindre grupp i kåren, Spanarna, som riktar sig till barn med intellektuellt funktionshinder.

– Alla, precis alla, är välkomna till scouterna. Vi har ingen "avbytarbänk". Även de som känner att de inte passar in, till exempel i någon idrott, kan komma hit, säger scoutledarna i kör.

Mer läsning

Annons