Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmanar skoterförare att hålla sig till leder

/
  • Tomas Hellsten uppmanar alla som inte redan är medlemmar att ansluta sig till en av kommunens skoterklubbar.

Allt fler skoterförare struntar i att följa de utmärkta skoterlederna.

- Vi vill inte ha det så här och vi jobbar också för att få bort det, säger Tomas Hellsten, ordförande i Bollnäs skoterklubb.

Annons

Årets snörika vinter är ett himmelrike för alla som tycker om att åka snöskoter. Men i takt med att åkandet ökar blir kontroverserna med markägare vanligare.

En av anledningarna är att skoterklubbarna har svårt att nå ut med information.

- Det här är första vintern på länge som vi har en riktig snövinter, säger Tomas Hellsten. Därför är det många nya förare som inte är anslutna till någon klubb.

I Bollnäs kommun finns fyra klubbar. Varpens skoterklubb, Bollnäs skoterklubb, Arbrå skoterklubb och Rengsjö skoterklubb. Klubbarna har lagt ner ett hårt arbete på att ställa i ordning skoterleder i kommunen. Sammanlagt finns det omkring 100 mil preparerade leder i kommunen.

Men det är svårt att nå ut med vad som är tillåtet och inte. Svårast är det att nå ut till ungdomarna och det är också bland dessa som Tomas Hellsten ser de största problemen. För att få köra snöskoter måste man vara 16 år och ha ett förarbevis, men från klubbarnas håll finns känslan av att många fuskar med det. Och när det handlar om 16-17 åringar som kör omkring, tycker Tomas Hellsten att det handlar om ett föräldraansvar.

- Från klubbarnas sida försöker vi hålla en god kontakt med markägarna och försöker tillfredställa deras önskemål. Men samtidigt kan det vara viktigt att poängtera att vi inte har polisiära befogenheter.

Istället uppmanar skoterklubbarna nu alla som inte redan är medlemmar att gå med i en lokal klubb. Då får man både information och utbildning.

Mer läsning

Annons