Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplevelser i centrum för Bondeliv i Västerby

/
  • Leaderprojektet innebär 1,2 miljoner kronor på två år. Pernilla Söderquist och Anneli Wiklund ska genom projektet utveckla Västerby hälsingegårdar i Rengsjö.Foto: Lina Kronberg

Bondeliv i Västerby ska utvecklas genom ett Leaderprojekt. Upplevelser, hantverksprodukter och information är i fokus för att locka fler turister till Västerby hälsingegårdar i Rengsjö.

Annons

Sedan 1 april arbetar Anneli Wiklund och Pernilla Söderquist med ett Leaderprojekt för att utveckla hållbara, kommersiella produkter kring Bondeliv i Västerby. Tillsammans ska de arbeta heltid för att utveckla turismen kring hälsingegårdarna i Rengsjö.

Rengsjö Hembygdsförening som är projektägare och de har sökt EU-medel för att utveckla Västerby. I december 2010 ska vi ha hittat ett sätt att utveckla gårdarna som besöksmål med en hållbar balans och hitta en modell som fungerar även i framtiden, säger Pernilla Söderquist, konceptutvecklare.

De är noga med att poängtera att projektet ligger utanför hembygdsföreningens ordinarie aktiviteter som midsommar och hembygdsfest. Däremot ska de utveckla barnaktiviteten ”På Gammelmormors tid”.

något unikt att kunna förena barn och kulturarv. Det måste vi värna om och utveckla. Förra sommaren kom 1 000 barn hit och många, många föräldrar, säger Pernilla Söderquist.

De pratar om paketlösningar, att erbjuda till exempel bussresor eller hotellövernattningar i anslutning till Västerbybesöket.

– Här finns också en enorm samling bruksföremål, säkert 6 000. Jag kan tänka mig att plocka fram olika saker och göra en temavisning beroende på vilka grupper som är här på besök, säger Anneli Wiklund, projektledare.

UNESCO om hälsingegårdarna blir med på världsarvslistan. Skulle det bli så, kommer Västerby att vara en del av objekten i Bollnäs kommun.

– Om vi får vara med på världsarvslistan kan vi räkna med ännu fler turister, säger Anneli Wiklund.

– Vår by kan klara fler besökare, även under andra tider på året. Det är många ideella krafter som arbetar här och det är så roligt. Gör man det mer lönsamt kan man också anställa mer personal, säger Pernilla Söderquist.

Mer läsning

Annons