Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling kan strida mot lagen

/

Upphandlingen av Bollnäs sjukhus kan strida mot Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Det hävdar vårdbolaget Proxima i ett brev till landstinget.

Annons

Om landstinget i den slutgiltiga förhandlingen med en entreprenör förbättrar villkoren, hotar Proxima med att vidta rättsliga åtgärder. Då har Prioxima inte getts samma möjligheter som den slutgiltiga entreprenören.

Två veckor efter att anbudstiden gick ut den 10 maj, skickade vårdbolaget ett brev som gick till både landstingets inköpsavdelning, landstingsråd och oppositionsråd. Där förklarar bolaget varför de efter noga övervägande inte lagt ett anbud på driften av Bollnäs sjukhus, trots att de ser det som ett "intressant objekt".

Proxima driver sedan oktober förra året delar av Motala sjukhus, en upphandling som landstinget till viss del haft som förebild.

– Vi ställde många frågor till landstinget utifrån underlaget innan vi till slut bestämde oss för att inte lägga något anbud på Bollnäs sjukhus, säger marknadschef Håkan Baehrendtz.

Kritik gäller tre punkter:

• Det är svårt att överblicka vad det egentligen kostar att driva sjukhuset. Därför går det inte att lägga ett välunderbyggt anbud och det blir inte möjligt för landstinget att avgöra vilket anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt.

• Villkoren är oproportionerligt konstruerade till landstingets fördel.

• Landstinget har möjlighet att säga upp avtalet med bara sex månaders varsel, även om entreprenören inte misskött sig och entreprenören får då ingen kompensation.

Uppsägningsklausulen kan inget seriöst vårdföretag acceptera, hävdar Håkan Baehrendtz.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) är mycket orolig för att upphandlingen kommer att överklagas.

– Jag har hört samma kritik från flera håll. Att underlaget är otydligt visar de många frågor som ställts och svaren är inte heller bra. De är luddiga. Uppsägningsklausulen är en katastrof.

Han ser en stor risk att landstinget tvingas göra om hela upphandlingen och anser i så fall att landstingsrådet Tommy Berger (S) är ansvarig.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) tycker det är märkligt att kritiken kommer från Patrik Stenvard, som tillsammans med Tommy Berger arbetat med anbudsunderlaget.

– Vi har tagit både extern och intern expertis till hjälp för att underlaget skulle bli så bra som möjligt. Men det här med upphandlingar, som hela Alliansen vill se mer av, är inte enkelt. Och inte blir det billigt heller, säger hon.

Fotnot: Tidningen sökte Tommy Berger under torsdagseftermiddagen, utan att nå honom.

Mer läsning

Annons