Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik anstalt har öppnat efter ett år i träda

/
  • Rolf Johansson är kriminalvårdsinspektör i Gruvberget och är mån om det som är unikt med anstalten.

Tidigare jobbade fyra kriminalvårdare i Gruvberget. Nu är de elva. Och de är utrustade med larm.
Trots att Gruvberget har varit en problemfri anstalt är säkerheten högre när de nu har nyöppnat efter ett år utan verksamhet.

Annons

Gruvberget har beskrivits som världens största fängelse. Det är en mil i diameter och har inga staket. Hit har i många år personer som har dömts till långa fängelsestraff kommit på kurser under en vecka eller två. Men intagna är välkomna till Gruvberget först när de har avtjänat större delen av sina straff.

Läs också: Dubbelmördare söker plats i Gruvberget

– Och först måste man visa att man kan fungera i samhället. Man måste ha haft permissioner på egen hand, säger kriminalvårdsinspektör Rolf Johansson.

I samband med en omorganisation av den svenska kriminalvården stängdes Gruvberget vid midsommar förra året. Ett drygt år senare och efter en del förbättringar öppnade anläggningen.

– När man gjorde omorganisationen såg man att det var för lite personal hos oss, säger Rolf Johansson.

Då arbetade fyra kriminalvårdare på anläggningen och de var ofta ensamma. Efter nyöppnandet finns nu elva kriminalvårdare.

Läs också: Kriminalvårdens eskortlag utbildas för det oväntade

– Det fungerade faktiskt bra innan. Men vi jobbade mycket ensamma och man får jobba ensam i kriminalvården, men man får inte jobba ensam i ett riskfyllt arbete. Nu försöker vi jobba två och två.

Tidigare kunde både personal, de intagna och deras familjer vandra obevakat i och omkring området som byggdes av ett skogsbolag på 1950-talet. Nu har både personalen och intagna larm. Men senast någon rymde från anstalten var närmare 20 år sedan.

– De sköter sig när de är hos oss.

Nu arbetar personalen med nästa års kursprogram som de intagna på landets anstalter snart får söka.

Läs också: Hit kommer Mattias Flink på besök

– Vi håller fast i det som är unikt med oss, att de intagna får ta med sig sina familjer. Det är viktigt i framtiden att vi får behålla vår särart och inte bli en vanlig anstalt. Gruvberget ska vara unikt både för kriminalvården och för de intagna, säger Rolf Johansson.

Läs även:

Mer resurser läggs på unga dömda

Misstänkt fritagningsförsök på anstalten i Gävle

Mer läsning

Annons