Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga träffas och slåss

/
  • Polisens erfarenhet är att ungdomsvåldet inträffar vid större händelser, som gymnasiefester, sportevenemang och liknande.

Bollnäsbor och söderhamnare slåss mot varandra.

Och framför allt handlar det om ungdomar.

– Det här är inget nytt fenomen, säger Mattias Fredlund.

Annons

En kort notis om en bråkig natt i Bollnäs orsakade en läsarstorm på webbsajten Helahälsingland.se. I diskussionerna efter nyheten om fylla och misshandel vid nattklubben Tranan i Bollnäs har flera personer gett uttryck av att ungdomsgäng från Söderhamn och Bollnäs träffas med ett enda uppsåt i sikte – att slå varandra på käften.

– Men det snackas mer än vad det görs. Får vi indikationer om att något är på gång håller vi ögonen öppna. Kanske är det därför det förekommer stora bråk så sällan, reflekterar ungdomsutredaren Mattias Fredlund.

Att gammal byarivalitet tidigare orsakat bråk och gör det än i dag är allmänt känt hos polisen. Och fenomenet är inte begränsat endast till Bollnäs och Söderhamn, exempel kan hittas i hela landet.

Oftast förekommer ungdomsvåldet vid större arrangemang. Så som bandymatcher, stora helgdagar eller gymnasiefester – i majoriteten av fallen är alkohol inblandad.

Nermin Kazazovic tog studenten för fyra år sedan. Han är medveten om spänningen mellan Söderhamn och Bollnäs, men umgås med personer från båda kommunerna.

I gymnasiet var det inte ovanligt att han hörde hur grupperingar taggade upp sig inför fester och att de skulle spöa varandra. Men ofta slutade det i småtjafs och knuffar. Enligt honom vågar nästan aldrig någon ta första steget.

– Det var både bollnäsare och söderhamnare. Men jag har själv aldrig varit med och det är väldigt onödigt att det pågår, säger han.

Mer läsning

Annons