Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga klimatkämpar vill påverka förhandlingarna i Paris

/
  • Fältbiologen Elli Viljanen gör vad hon kan för att påverka miljöförhandlingarna i Paris i rätt riktning.
  • Djur- och mejeriindustrin är enorma miljöbovar. Genom att äta minde kött och mejeriprodukter kan man som privatperson bidra till att minska miljöförstöringen på vår jord.

Klimatförhandlingarna pågår just nu för fullt i Paris. För att påverka diskussionerna i rätt riktning åker 50 unga fältbiologer dit. Elli Viljanen från Bollnäs är en av dem.
– Förra gången blev förhandlingarna lite av ett fiasko. Så får det inte bli nu, säger hon.

Annons

Till vardags arbetar 22-åriga Elli Viljanen som biomedicinsk analytiker på Bollnäs sjukhus. På sin lediga tid engagerar hon sig för miljön, ett intresse hon haft med sig sedan barnsben.

– Jag har alltid varit passionerat intresserad av miljö, natur och djur. Det värsta jag vet är när arter dör ut, säger hon.

Läs mer: "De ska inte få skrämma oss"

På tisdagen inledde hon sitt hittills största uppdrag som miljöaktivist när hon, tillsammans med 49 andra ungdomar från Fältbiologerna, påbörjade en resa ner till Paris.

Resan dit beräknar hon ska ta ungefär ett dygn, för något lågprisflyg var det aldrig tal om att åka.

– Vi tar bussen, det är mest klimatsmart, säger Elli Viljanen.

En vecka kommer hon och alla de andra unga miljökämparna vara nere i miljöförhandlingarnas absoluta centrum. Allt de kan bidra med för att det kommande klimatavtalet ska bli så bra som möjligt tänker de försöka genomföra.

Läs mer: Klimathotet samlar världen i Paris

Dessvärre har den kanske viktigaste aktiviteten som stod på agendan blivit tvungen att strykas.

– Vi hade tänkt göra en demonstration där vi skulle hålla i långa röda snören som skulle symbolisera "the red lines", de planetära gränserna som inte får överskridas. Men vi har fått ställa in det eftersom det råder demonstrationsförbud i Paris just nu.

Hon fortsätter:

– Det känns kränkande att få yttrandefriheten begränsad, men jag respekterar det ändå eftersom landet är i chock och i sorg.

Elli Viljanens förväntningar inför veckan i Paris är höga trots att hon inte kommer att få komma in och slå sig ner bland premiärministrar, presidenter och statsministrar i förhandlingssalarna.

– Vi hoppas att vi ska kunnas skapa förändringar ändå genom att sätta press på politikerna på olika sätt, säger hon och fortsätter:

– Genom civil olydnad kan man få till förändringar i samhället. Och jag vet att det är saker på gång som ska ersätta demonstrationen som inte kommer att bli av.

Läs också: Gissa vilket svenskt parti som inte nämner ordet klimat

Det absolut värsta scenariot som skulle kunna hända är att politikerna inte kommer att komma fram till något avtal alls, eller att förhandlingarna skjuts upp.

– Det går inte att vänta hur länge som helst på förändring. Världen är vid en kritisk punkt just nu.

Mer läsning

Annons