Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung studerande: "Socialchefen har fel"

/
  • Det är utan tvekan kommunens skyldighet att söka upp den här kvinnan för att se om hon behöver hjälp, säger socionomstuderande Chatarina Rehnström.

Socialchefen i Bollnäs har fel när han påstår att den tiggande kvinnan själv måste söka upp socialtjänsten för att kunna få hjälp. Det menar Chatarina Rehnström, uppvuxen Bollnäs, som utbildar sig till socionom och som nyss har studerat ett liknande ärende.

Annons

För drygt en vecka sedan berättade tidningen om den kvinna som synts tiggande i Bollnäs centrum. Då förklarade kommunens socialchef Lennart Nyman att man inte kunde göra något från socialtjänstens sida förrän kvinnan själv vände sig till dem och ansökte om ekonomiskt bistånd.

Chatarina Rehnström tycker att detta är fel. Hon pluggar sedan några år till socionom vid Umeå universitet och tycker det borde vara självklart att tjänstemännen inom socialtjänsten kan socialtjänstlagen.

- Det är utan tvekan kommunens ansvar att söka upp den här kvinnan för att se om hon behöver hjälp.

Hon hänvisar bland annat till socialtjänstlagens kapitel 3, paragraf 1, som beskriver socialnämndens uppgift att dels hålla sig förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen.

Chatarina hänvisar också till andra kapitlet, paragraf 2 i socialtjänstlagen som slår fast kommunens yttersta ansvar för att de som vistas i kommunen får den hjälp och det stöd som de behöver.

Det är länsstyrelsen som utövar tillsyn över kommunernas socialtjänst.

Socialkonsulent på länsstyrelsen Gävleborg Hillevi Assarsson:

- Får socialtjänsten kännedom om att någon i kommunen verkar fara illa då ska de göra sig förtrogna med den här personens levnadsförhållanden, säger hon.

Socialchef Lennart Nyman:

- Vi agerar självklart om vi får veta att människor lever i misär. Men den här gången är min bedömning att det inte föreföll vara något allvarligare problem.

Mer läsning

Annons