Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeå nästa för Mårtens målning

/
  • Så här såg det ut när Fantasilandskap med spelman hängde hos Domänverket i Falun.

Mårten Anderssons målning Fantasilandskap med spelman har fått en ny placering. Det är nu klart att den ska hänga hos Statens Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.

Annons

I våras dök målningen upp i katalogen till moderna kvalitén hos Stockholms Auktionsverk. Märkligt, skrev vi då, att ett konstverk som beställts som offentlig utsmyckning och delvis finansierats med skattemedel kunde komma ut till försäljning på den öppna marknaden.

Henrik Orrje, intendent på Statens Konstråd, såg artikeln och reagerade likadant. Orrje tog dessutom tag i saken, vilket resulterade att statliga Sveaskog, som lämnat in målningen för försäljning, tog den tillbaka.

Nu har Sveaskog, tillsammans med Statens Konstråd och konstnären Mårten Andersson, beslutat om att det stora (330 x 440 cm) konstverket ska placeras på SLU i Umeå.

- Vi ser verkligen fram mot att få hit målningen. Vi har hittat en vägg i en stor lokal som studenterna här använder för grupparbeten. Där kommer den att sitta perfekt, säger Jenny Jakobsson, servicechef på SLU.

Innan målningen går med lastbil upp till Umeå ska den renoveras av konservator Yvonne Florman i Stockholm. Den 11 december beräknas allt vara klart för invigning.

 

Mer läsning

Annons