Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ull – ett fantastiskt material

/

Ny månad – ny utställare! Och den här gången stannar Kulturhusets utställarmonter inom familjen. Efter att Per Alneus visade upp sitt konstsmide under augusti är det nu dags för hans sambo, Veronica Skytt och hennes alster.

Annons

Vantar, plädar och sjalar i all ära, för Veronica Skytt är ull inte bara bruks- eller utställningsföremål. Sedan hon och hennes syster Jessica startade Filtmakeriet i Kilafors Spinneri har hantverket blivit så mycket mer.

- För många handlar hantverk i ull bara om att tova, men för mig har hela processen blivit ett hantverk, säger Veronica. Först är det inköp av material, där det gäller att hitta den ull vi vill ha.

Väl inköpt ska ullen förädlas. Den ska både sorteras och tvättas, ett nog så tidsödande arbete, innan de kan börja sin tillverkning. Filtmakeriet bereder svensk fårull till garn och nålfilt. Och förutom garn för stickning och nålfilt till tovning säljer de färdiga konstföremål som Veronica tillverkat.

- Våra kunder består både av sådana som vill köpa material för att själva kunna tillverka något, samt de som är övertygade om att de inte klarar av det och ändå vill ha en färdig produkt, säger Veronica Skytt.

Och därför ställer hon också ut både material, garner och nålfilt, samt färdiga föremål i montern på Kulturhuset. I båda fallen rör det ju sig om hantverk.

Veronica håller också kurser för den som inte kan, men vill lära sig att själv arbeta i ull.

- Ull är ett fantastiskt material att jobba med, säger Veronica Skytt. Och intresset verkar bara stiga. Sedan vi började har vi mångdubblat utbudet i vår butik.

Mer läsning

Annons