Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga besked mål för Ingvar

/
  • Ingvar Persson på ett soligt Långnäs. Han tillhör dem som stöder utbyggnaden av campingen och han vill se fortsatta satsningar i området.

För Ingvar Persson (M) skulle ett borgerligt fyrpartisamarbete i Bollnäs efter valet ha ett stort värde.

- Det är prio 1 att få ihop en borgerlig majoritet. Men problemet är att Folkpartiet i Bollnäs utvecklats till ett vänsterparti som är motståndare till det mesta, säger han.

Annons

De personliga samarbetsproblemen mellan Ingvar Persson och Ingrid Hammarberg, Folkpartiets förstanamn, är väl kända.

Det hela blev inte heller bättre av att Ingvar Persson förra våren – när representanterna till en vänortsresa skulle utses – kallade folkpartikollegan för "jävla maktkåt".

Han håller med om att ordvalet kanske inte var det allra bästa, men han ångrar sig inte heller.

- Det är sällan eller aldrig den enes fel att två träter. Men Ingrid Hammarberg visade maktarrogans när hon inte ville låta representanter för fullmäktiges majoritet åka utan framhärdade i att hon som fullmäktigeordförande också skulle finnas med, trots att hon gjort en rad resor tidigare.

- Det jag sa om maktkåt var sant. Det är ingenting jag tänker be om ursäkt för.

Det drastiska sättet att uttrycka sig är ett återkommande drag. Nyligen kallade Ingvar Persson också den tidigare partikollegan Jan Kjellberg för rättshaverist efter ett överklagande om Brotorget.

- Visst, jag uttrycker mig på ett sätt som väcker känslor. Men uppsåtet är ärligt och jag försöker vara rak i mina åsikter. Ingen ska kunna missförstå det jag vill ha sagt.

Han hoppas att det moderata budskapet till väljarna ska framgå tydligt.

- Vår linje är också rak, tydligast av alla partiers. Att skapa nya arbetstillfällen genom ekonomisk tillväxt och förbättrade villkor för näringslivet är centralt för oss. Men det innebär inte att vård, omsorgsfrågor och skola ska stå tillbaka. Det är ju tvärtom så att ett växande näringsliv är förutsättningen för kommunal välfärd.

Enligt Ingvar Persson var Bollnäs en stagnerande kommun fram till att de borgerliga partierna bildade majoritet efter valet 2002.

Han pekar på att kommunen dessförinnan vissa år tappade hundratals invånare.

- Kontrasten blev stor när vi tog över. Vi fick många fler företag och utflyttningen avstannade eller vändes vissa år till positiv inflyttning. Det blev en enorm skillnad.

Men smolket i glädjebägaren är för Ingvar Persson också i detta fall Folkpartiet. Sedan det senaste borgerliga samarbetet sprack 2007 har relationerna blivit mer ansträngda.

- De har blivit motståndare till det mesta och äventyrar på det sättet ett bra företagsklimat och förutsättningarna för handeln att växa. Motståndet mot campingen på Långnäs är ett exempel, Brotorgsfrågan ett annat. Deras sätt att agera har gett näring åt personer som valt att överklaga beslut och inte sett till Bollnäs bästa.

Med Centern (där Ingvar Perssons fru Karin Ånöstam är förstanamn) och Kristdemokraterna ser Ingvar Persson däremot inga samarbetsproblem alls. Och kanske skulle även nya Bollnäspartiet kunna bli en samarbetspartner.

- Av det som sagts från det hållet hittills så är det tänkbart. Men det är ju många frågor där vi fortfarande inte riktigt vet vad Bollnäspartiet står för.

I den ofta omdebatterade frågan om byskolorna känner sig Ingvar Persson lite kluven.

- Möjligheterna att ge eleverna en god utbildning är det centrala. Blir elevunderlaget för litet och det blir svårt att få bra lärarkompetens kan det uppstå ett läge där en större skola är att föredra.

Mer läsning

Annons