Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två fällda björnar i Kilafors under helgen

/

Årets björnjakt drog i gång i tisdags. Under lördagen sköts två björnar inom loppet av cirka åtta timmar i Kilafors.

Annons

Den första björnen fälldes tidigt på morgonen, strax före klockan sex, av Görgen Oderstad från Bollnäs.

Hundarna markerade då för björn vid en havreåker där en björn observerats kvällen före. Efter endast några minuter och cirka 100 meter i från ett bostadshus fick den erfarna plotthunden Kemmesabbe fatt på björnen. Hunden drev då björnen uppför Digerberget där en passkytt sköt den på 40 meter.

Klockan nio hade länsstyrelsen hunnit besiktiga björnen, som vägde 126 kilo, och den hade också forslats iväg till slakteriet.

Fem timmar senare fällde jägarna, som var flera sammansatta jaktlag, den andra björnen med samma hundar som hjälp.

- Då hade vi haft en väldigt spännande jakt i fem timmar på samma björn. Flera jägare skymtade björnen, säger Per Englund från Vallsta, en av hundförarna.

Mot slutet av jakten på den andra björnen blev det ståndskall i en tät ungskog, och hundförarna Per Englund och Kjell-Vidar Helgesen gick in i skogen.

20 meter i från hör björnen dem och springer iväg genom den täta ungskogen. Hunden sätter efter och cirka 200 meter bort gör björnen och hunden en U-sväng och springer tillbaka mot jägarna som skjuter björnen på 10 meters håll.

- En fantastiskt lyckad dag. Jaktlagen gjorde ett bra förarbete och hade koll på björnarna. Utan det och våra duktiga hundar hade det nog aldrig blivit jakt överhuvudtaget.

Mer läsning

Annons