Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två dagar om mat

/
  • Nina Östman och Annica Tengvall, initiativtagare till Melkers Matbuss, är förväntansfulla inför det stora matseminarium som hålls i Bollnäs i slutet av september.

Den nya hälsingematen är namnet på ett två dagars seminarium i Bollnäs i slutet av september. Seminariet bjuder på ett fullspäckat program med föreläsare från olika områden inom matbranschen. Det är ett öppet seminarium som vänder sig till såväl allmänhet som yrkesverksamma inom restaurang, turism, handel, uppfödare, odlare och producenter.

Annons

- Seminariet var med i planeringen i projektet Melkers Matbuss, berättar Nina Östman som tillsammans med Annica Tengvall är initiativtagare till projektet.

Melkers Matbuss är ett ettårigt projekt som drog igång i våras och innebär att stjärnkocken Melker Andersson besöker Hälsingland fyra gånger per år för att inspirerar och höja intresset för mat i Hälsingland.

Melker Andersson är också en av föreläsarna på det kommande seminariet. Han pratar på temat hur vi kan utveckla maten och krogkulturen i Hälsingland.

- Melkers Matbuss liksom seminariet är tänkt att backa upp och inspirera matproducenter i Hälsingland. Vi behöver fler och vi behöver också fler krogar här, framhåller Nina Östman.

- Vi skulle kunna få till lite av matregioner här som det finns utomlands, som exempelvis Toscana i Italien, säger Annica Tengvall.

Förutom Nina Östman, författare till boken "Vad gör du människa" och Annica Tengvall, Hotell & Restaurangprogrammet, kommer tio olika matmänniskor och visionärer att hålla anföranden under seminariet.

John Higson, visionär och varumärkeskonsult, som startade Bondens Marknad inleder med temat "Hälsingland som råvara".

I övrigt kan nämnas Erik Olofsson, Rute Stenungsbageri på Gotland, som bland annat fått SM i mathantverk. Rolf Axel Nordström, Ängavallen i Skåne, Årets ekokrog i White Guide och vinnare av Wine Spectator Award of Exellence 2009, för sin ekologiska vinlista.

Och Magnus Svensson, uppvuxen på Granberg, kreativ ledare på Restaurangakademien

Bakom seminariet och matprojektet står både Bollnäs och Söderhamns kommuner och kommunalråden Evy Degerman (C) och Eva Tjärnström (S) kommer att hålla öppningstal.

Mer läsning

Annons