Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV-serie inspelad i Bollnäs

/
  • Mannen under trappan är en ny serie i fyra delar av regissör Daniel Lind Lagerlöf och manusförfattaren Anders Weidemann. Många sekvenser är filmade i Bollnäs. Manuset är baserat på Marie Hermansons bok med samma titel.
  • Paula (Frida Westerdahl) och Fredrik (Jonas Karsslon) framför sitt drömhus. Foto: Johan Paulin

Många som tittade på tv-programmet "Mannen under trappan" i söndagskväll hajade nog till både en och två gånger.
Bollnäs stadshus, Bollnäs ungdomsorkester och några vackra hälsingevyer från landskapet finns med i SVT-serien.

Annons

"Mannen under trappan" bygger på Marie Hermansons roman med samma namn som utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och mardröm – och många sekvenser är filmade i Bollnäs.

Rollfiguren Fredrik (Jonas Karlsson) har flyttat med sin underbara fru Paula (Frida Westerdahl) och två fina barn till ett vackert hus på landet. Han har en framstående tjänstemannaposition inom kommunen, ja allt har gått Fredrik väl i händerna.

Inspelningen av serien skedde i fjol och det var regissören Daniel Lind Lagerlöf som valde Bollnäs som en inspelningsplats.

- Regissören hade en bild framför sig på ett kommunhus, och jag hittade det i Bollnäs. Dessutom ville regissören att familjen skulle bo norrut, säger Anna Johansson Blomberg, inspelningsledare.

I söndags sändes det första avsnittet av fyra och många av oss tv-tittare kände igen just Bollnäs stadshus, Bollnäs ungdomsorkester och vyer från Hälsinglands blånande berg. Men det vackra huset i tv-serien ligger i verkligheten på Lidingö, Stockholm.

- Men bilscenerna är filmade mellan Tönnebro och Bollnäs, säger Anna Johansson Blomberg.

I serien förvandlas den fantastiska drömmen till en mardröm. När huvudpersonen Fredrik en natt går ner till köket står någon där och halsar mjölk (ur en Milkotetra). Det är en hårig, mörk och smutsig man som påstår sig bo i utrymmet under trappan.

Vad är det som pågår i det stilfullt inredda huset? Vad är det som händer med Fredrik? Och varför börjar hans familj vända sig emot honom?

För den som missade första delen går en repris på tisdag 15 september i SVT24 klockan 21.55.

Mer läsning

Annons