Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tung styrelsepost igen för Edsbybo

/
  • Maritha Sedvallson valdes nyligen in i styrelsen för Forska!Sverige.

För två år sedan valdes Maritha Sedvallson från Edsbyn till riksordförande för Astma- och Allergiförbundet.
Nu tar hon även plats i styrelsen för stiftelsen Forska!Sverige.

Annons

Det handlar här om en politiskt fristående stiftelse utan vinstdrivande syften, enligt syrelsens egen beskrivning. Finansieringen sker genom donationer från privatpersoner och olika organisationer.

– Jag fick under senvåren en förfrågan om att ingå i styrelsen. Det var självklart för mig att tacka ja, säger Maritha Sedvallson, som också fortsätter i allergiförbundet.

Målet för båda organisationerna är att förstärka resurserna till medicinsk forskning och dess tillämpning.

På sikt är ambitionen att fördubbla de offentliga investeringarna för forskningsinsatser generellt. Dagens två öre per vårdkrona till forskning ska bli fyra öre, hoppas Forska!Sverige.

Maritha Sedvallson ser en möjlighet att på detta sätt också få ökade anslag till allergiforskningen.

– Forskare som jag mött genom Astma- och Allergiförbundet har under åren uttryckt till mig att det inte vore någon svårighet att lösa allergins gåta, bara det fanns tillräckligt med medel.

Forska!Sveriges uppdrag är att informera och väcka uppmärksamhet kring betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd.

Stiftelsen startade 2010 och lobbying bedrivs på flera plan. Centrala beslutsfattare får del av fakta- och diskussionsunderlag.

I styrelsen ingår flera kända namn i Vårdsverige, bland dem Nina Rehnqvist, tidigare direktör i Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

Mer läsning

Annons