Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa legitimationskrav för paketutlämning

/

För att få ut rek och värdehandlingar vid Postens utlämningsställen gäller det att ha giltiga id-handlingar. Och om en minderårig får paket räcker det inte med en målsmans legitimation. Då krävs dessutom ett personbevis. Och en företagare måste kunna visa upp en behörighetshandling som styrker vem som är firmatecknare.

Annons

En som häromdagen blev varse de här tuffa kraven var Lena Baleus och hennes son Fabian, 12 år. De var hos ICA Kvantum för att hämta ut ett paket med jultidningar som han sålt.

- Men till min stora förvåning kunde inte jag som målsman hämta ut paketet trots att jag visade legitimation. Jag trodde inte det var sant. De krävde legitimation även av min son. Men man kan inte ansöka om ID-kort till barn under 13 år, enligt Skatteverket, säger Lena Baleus.

Expediten hänvisade ändå Lena till Skatteverket och att hon där skulle begära personbevis för sonen där även vårdnadshavaren måste anges. Och om det fanns två vårdnadshavare skulle bådas legitimation tillsammans med personbeviset vara med för att få ut paketet.

De båda besökte då Skatteverket och begärde ett personbevis och familjebevis. Att Lena är ensam vårdnadshavare då pappan bor på annan ort räckte därför i det här fallet att Lena kunde visa upp papperen och sin egen legitimation för att få ut sonens paket.

Hanna Berggren, tillförordnade presschef vid Posten AB, förklarar att man införde legitimationskrav vid paketutlämning för några år sedan.

- I somras skärpte vi reglerna ytterligare. En bakgrund är bland annat att de som lämnar ut paket inte kan veta hur gammalt barnet är. Och som i det här fallet skickade jultidningsförlagen oftast ut paketen adresserade till barnet. Därför gick vi också ut med information och direktiv till dessa om de skärpta kraven och de flesta av dem adresserar nu också till målsman.

Mer läsning

Annons