Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggt att leva på liten ort

/
  • Mest otrygga känner vi oss inte inte oväntat i de centrala delarna av staden, nattetid.

Vi är inte särskilt oroade längre för att drabbas av brott. Åtminstone om man får tro den trygghetsundersökning som genomfördes i Bollnäs och Ovanåkers kommuner i våras.

Annons

För tre år sedan gjorde en liknande enkätundersökning i Bollnäs och Ovanåker. Och kanske är det intressantast att göra en jämförelse mellan svaren för tre år sedan och svaren idag.

För av någon anledning så upplever både Bollnäsbor och Ovanåkersbor att de är mindre oroliga för att drabbas av brott idag än vad de gjorde för några år sedan.

Och skillnaden är markant. Åtta av tio svarar till exempel att aldrig är oroliga för att utsättas för hot om misshandel. Vid förra undersökningstillfället svarade fem av tio att de aldrig kända motsvarande oro.

- Det kan vara så att våra trygghetsvandringar gett resultat, säger Christer Skoglund, samordnare för Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i Bollnäs och Ovanåker.

Under trygghetsvandringarna tittar man på orternas fysiska miljöer, det vill säga där bristen på belysning, tunnlar, buskage, gångvägar och andra områden kan upplevas som otrygga och hotfulla.

Och i båda kommunerna har man röjt buskage, tänt belysningar och säkrat tunnlar genom att bygga bort "skrämmande" hörn och därigenom hoppas man att kommunivånarna fått en starkare känsla av trygghet utomhus.

Mer läsning

Annons