Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trivsam sommarkväll på finnskogen

/
  • Erik Löfstrand, Ove Strömberg, Tomas Wernh och Ann-Loise Löwenstein i gruppen Ymse-Ene, spelade folkmusik och visor i Katrinebergs bygdegård.

Folkmusik och en hel del fräcka historier, det bjöds det på under fredagens traditionella musikcafé i Katrineberg. Dryga sextiotalet besökare hade också letat sig till Bollnäs södra finnskogsmarker.

Annons

I kommunens sydligaste del, mer än fem mil från centralorten Bollnäs, ligger Katrineberg. Det är bara sex personer som är skrivna i byn året runt och även om folkmängden stiger rejält under sommarhalvåret är det normalt ganska lugnt här. Men tre gånger om året blir det fart på bygdegården och då får alla byns innevånare fullt upp. För även om Katrineberg ligger avsides är det inga problem att locka hit folk.

I mitten av juli arrangeras den årliga Finnskogsträffen och i september blir det pubafton. Nu i fredags var det musikcafé och kvällens huvudattraktion folkmusikgruppen Ymse-Ene från Kilafors och Bollnäs. De passade också på att presentera sin nya skiva, Med hambo i glömska.

- Det här är en ny konstellation musiker som uppstod när gruppen Pysbälgarna upphörde, berättar Ove Strömberg som spelar durspel, fiol, gitarr och sjunger i gruppen.

Och här, en ljuv försommarkväll på finnskogen, gör sig antagligen deras finstämda blandning av folkmusik och visa som bäst, långt från civilisationens larm och oväsen.

- Ja, det här är verkligen en trevlig plats, säger Ove Strömberg.

Förutom Ymse-Ene fick publiken också höra mästerdragspelaren Göran Persson från Österfärnebo och Ann-Sofie med komp-isar, Ann-Sofie Lindström från Hällbo med ett kompband från Viksjöfors.

Mer läsning

Annons