Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre skolor kan försvinna i Bollnäs

/

Skolorna i Segersta, Söräng och Västansjö läggs ned i kommunal regi. Det kan bli resultatet av en politisk uppgörelse mellan delar av majoriteten och hela oppositionen i Bollnäs.
- För oss har det varit viktigt att nå en bred överenskommelse som kan hålla över tid, säger Jan Lahenkorva (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Under torsdagskvällen håller nämnden det extra sammanträde som tidigare aviserats.

Men redan innan mötet äger rum står det klart att sju av tio partier i Bollnäs kommunfullmäktige är överens om hur ett beslut i nämnden bör utformas. Det är bara Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som står utanför överenskommelsen.

Uppgörelsen är formulerad i 19 olika förslag.

Här är några av dem:

• En platt skolorganisation ska utformas för att få kortare beslutsvägar där ansvar och befogenheter finns på respektive skolenhet.

• Den centrala skolorganisationen ska anpassas till den nya modellen.

• En ökad profilering av skolorna och deras pedagogik ska stimuleras.

I uppgörelsen slås det också fast att det ska finnas undervisning för årskurserna 7–9 vid Gärdesskolan, Arbråskolan och Kilaforsskolan, men inte på Granberg. Det innebär alltså att Gärdesskolan – som i dag står tom – öppnas på nytt.

F 6-skolan i Björktjära byggs också ut för att kunna ta emot 250– 300 elever. I dag går 231 elever på den skolan.

Men till de riktigt kontroversiella delarna hör alltså att avveckla kommunens grundskolor i Segersta, Söräng och Västansjö.

Det hela mildras dock i någon mån av ett annat löfte. Kommunen lovar där att, tillsammans med berörda bygder, skapa förutsättningar för att istället etablera friskolor på orterna. Övergången till en ny huvudman ska också kunna ske i ordnade former och utan avbrott. Den kommunala förskoleverksamheten blir dock kvar i Segersta och Söräng.

I ett första utkast fanns även Sverigedemokraterna med som undetecknare av uppgörelsen, men Per Norling (SD) meddelade på onsdagskvällen att hans parti inte står bakom den.

Mer läsning

Annons