Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre mord påfem minuter

Leo Willingstam och Anton Brickman har kul. Så kul att de har lite vårt att berätta om filmen de jobbar med. Det blir i alla en skräckkomedi, "Lördag den 18:e",som trots en speltid på bara fem minuter innehåller fem roller och tre mord.

Annons

En intensiv polisjakt, fortfarande inom ramen för de fem minuterna, leder till att mördaren grips - förmodligen i de absoluta slutsekunderna.

* Det låter...snabbt?

- Ja, ibland går det undan, säger Leo från Kilafors och Anton från Bollnäs.

Det är Anton som är mördaren. Hans roll innehåller inte en enda replik.

Elina Berggren-Björk från Bollnäs är också med om manus och regi men hon är inte på plats i Kilafors biografteater just den här dagen.

* Lördag den 18:e, det är ju nu på lördag?

- Ja, just det. Men nu kan vi inte avslöja mer. Filmen har ju premiär på lördag. Då kan allt hända, absolut allt...

Leo och Anton fastnar i fortsatta manusdiskussioner.

Adam Löfstrand från Kilafors satsar på animerad film. Han har suttit hemma och klippt hela helgen, ett jättejobb. Hans film heter Valle och Knalle. I rollistan: Två vargar en björn och en hare.

* Det sägs att slutet är sorgligt?

- Nja, jag skulle hellre säga att det är oväntat.

Adam Löfstrand är en filmdiggare. Favoritfilmer: Jägarna 1 och Jägarna 2 - inte riktigt samma genre som Valle och Knalle.

På lördag ska alla filmer - det blir totalt tre - vara färdiga och visas för publik på Biografteatern.

Filmskapandet är en sommarkurs som vänder sig till ungdomar i åldrarna 12-25 år. Deltagarna har utbildats i film- och stillbildsskapande och fått låna teknik för att genomföra sina ideér.

Sex ungdomar nappade på Bildbruket, som projektet heter. Bakom initiativet hittar vi filmtrion Thomas Lothström, Annica Lundaahl och Hasse Hellman. De lotsar ungdomarna in i filmens spännande värld.

Ungdomarna betalar ingenting. Finansieringen kommer från Bollnäs kommuns kulturenhet, ABF, Leader Hälsingebygden och Länskultur Gävleborg.

- Vi hade kanske hoppats på fler än sex, säger Thomas Lothström. Men samtidigt inser vi nu att vi aldrig skulle ha hunnit med dubbelt så många.

Bildbruket ser en fortsättning på den här två veckor långa sommarfilmkursen och vill starta en mer storskalig mediaverkstad för ungdomar under nästa år.

* Blir ni med då?

- Absolut, det här är skitkul.

Leo, Anton och Adam är helt överens.

Bästa filmerna som gjorts? Här är tre uppfattningar, bara för skojs skull:

Sliding doors (Annuica Lundaahl), Citizen Kane (Hasse Hellman), Hajen 1 (Thomas Lothström)

Mer läsning

Annons