Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre HVB-hem öppnar – Bollnäs kommun nyanställer 40 personer

Mellan fyra och sju nya ensamkommande asylsökande barn, varje vecka. Så har verkligheten sett ut för socialtjänsten i Bollnäs under hösten. Under första halvan av 2016 öppnar kommunen tre nya HVB-hem och nyanställer 40 personer för att möta behovet.

Annons

Läs även: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland

– Det är en väldigt stor ökning, säger socialchef Annika Placido om att de 13 ensamkommande barn som kommunen har avtal med Migrationsverket om att ta emot blir 111 nästa år.

Läs mer: Åtta gånger fler ensamkommande barn till Bollnäs nästa år

Redan i dag är antalet betydligt högre än 13. Under 2015 har Bollnäs tagit emot närmare 100 ensamkommande, eftersom den kraftigt ökade flyktingströmmen fått Migrationsverket att placera ut fler barn än avtalat i många kommuner.

I Bollnäs har man delvis löst det genom att hyra boendeplatser i privata HVB-hem på andra håll i landet. Där kan hyrorna ligga på så mycket som 4 500 kronor per barn och dygn. Så länge det rör sig om barn som placerats i Bollnäs utanför avtalet ersätter Migrationsverket hela den kostnaden. Men för de som ryms inom avtalet får kommunen bara maximalt 1 900 kronor per dygn. När avtalet nu utvidgas blir det extra viktigt för kommunen att öppna fler hem i egen regi, annars kan kostnaderna skena iväg.

Läs också: Julstämning och hätsk flyktingdebatt på Bollnäs kommunfullmäktige

I dagsläget har Bollnäs kommun tre HVB-hem för ensamkommande barn, och ett boende för ensamkommande ungdomar som fyllt 18.

Ett nytt ska öppna redan i mitten av januari, ytterligare två planeras under våren och ännu ett kan bli aktuellt om behovet finns. I kombination med de hem som redan finns innebär det en sammanlagd kapacitet för 97 barn och ungdomar i kommunens egen regi.

Enligt kommunstyrelseförvaltningens chef Hans Persson anser man därmed att själva lokalfrågan är löst. Nu är utmaningen att hitta kompetent personal.

Enligt Annika Placido har tre nya föreståndare rekryterats och ytterligare ungefär 40 personer ska nyanställas. Socionomer, förskolelärare, behandlingsassistenter och integrationshandläggare.

– Det är väldigt många ansökningar på de utannonserade tjänsterna, så det finns ett intresse för jobben, säger hon.

Svårigheten är att tillsätta de tjänster som kräver speciell utbildning och erfarenhet. Särskilt svårt är det med socionomutbildade socialsekreterare. I den yrkeskategorin fattas det redan i dag sju personer i Bollnäs kommun.

– Socialsekreterare är ett oerhört tufft arbete med hög omsättning. Många slutar för att de inte orkar med att pressen är så hög, säger Annika Placido.

Läs mer: "Ett arbetsproblem för våra socialsekreterare"

Mer läsning

Annons