Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre häktades i dopningshärvan

Tre av de misstänkta för grovt dopningsbrott i Gävle och Hälsingland häktades på torsdagen. Det handlar om en 37-årig man från Bollnäs, en 63-årig kvinna från Ovanåkers kommun och en 36-årig man från Gävle.

- Vissa medgivanden har gjorts, säger kammaråklagare Peter Helsing.

Annons

Gävle tingsrätt gick alltså på åklagarens linje under häktningsförhandlingen.

De tre som tidigare begärts häktade ska också sitta i häkte. Däremot begärdes ingen häktning för en fjärde misstänkt, en 24-årig Bollnäsbo som suttit anhållen. Han släpptes nu på fri fot.

- Men även han är misstänkt för brott som kan leda till åtal, säger Peter Helsing.

Åklagaren vill dock inte lämna ut några ytterligare detaljer kring den nyss inledda förundersökningen. Själva häktningsförhandlingen skedde också bakom stängda dörrar.

Åtal ska enligt häktningsbesluten väckas senast den 14 juni.

- Men framför oss ser vi en utredning som är så komplicerad att det sannolikt krävs mer tid än så, säger Peter Helsing.

Det var i söndags som polisen efter en kontroll av en bil och flera husrannsakningar slog till mot 35-åringen och 36-åringen. Polisen hade då spanat mot de båda under en tid.

Ytterligare husrannsakningar gjordes i bostäder och i en annan lokal under söndagskvällen och måndagen. Då påträffades betydande mängder tabletter och vad åklagaren kallar "annat material" som är förknippat med dopning.

- Men jag vill inte precisera storleken på tillslagen mer än så. Utredningen befinner sig fortfarande i ett känsligt skede, säger Peter Helsing.

De omhändertagna tabletterna ska nu genomgå laboratorieanalys. Åklagaren anger brottsperioden till tiden från den 1 januari till 27 maj, men vill inte ge fler detaljer.

- Jag lämnar inte heller några uppgifter om vad de misstänkta var för sig sagt i de inledande förhören, bara att det skett vissa medgivanden.

Den 37-årige Bollnäsbon dömdes för något år sedan för ett annat grovt dopningsbrott.

Mer läsning

Annons