Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt på buss vid skolstarten

/

En bild på Facebook, där små barn sitter i mittgången på en buss, har väckt reaktioner. Det handlar om X-trafiks linje 78 – från Rengsjö via Växbo – som barn från sex år och uppåt åker med till skolor i Bollnäs.

Annons

I början av höstterminen i fjol var det problem med platsbrist på tidiga morgonbussen till Bollnäs från Rengsjö/Växbo. Föräldrar reagerade och entreprenören KR-trafik satte då in en större buss på linjen.

I slutet av förra veckan, när skolorna hade börjat igen efter sommarlovet, var det trångt på bussen igen – det visar en bild som en högstadieelev tog förra fredagen och lade ut på sin Facebook-sida.

Bilden har sedan spridits vidare och bland annat nått skolpolitikern Jan Lahenkorva (S) – som i sin tur vidarebefordrat den till kommunens skolskjutshandläggare Britt-Inger Dobbrown.

- Jag blev förvånad, för inga föräldrar har ringt mig om det här, säger hon. Men jag tog omedelbart kontakt med KR-trafik och fick besked att det hade blivit oplanerade omkastningar av bussar under några dagar den första skolveckan – och att de hade kört med en "vanlig" Volvobuss med 54 platser, i stället för Mercedesbussen som har drygt tio platser ytterligare.

Från och med den här veckan körs den större bussen mellan Rengsjö och Bollnäs igen.

Av bilden från Facebook framgår att åtminstone en sittplats på bussen blockeras av en väska, samtidigt som barn sitter på golvet intill.

- Små knattar vågar ju inte tränga sig på, om någon som är äldre blockerar flera platser, säger Daniel Didricksson på KR-Trafik. Så vi har bett våra chaufförer att försöka säga till, om de ser att folk står fast det finns lediga platser.

Det problemet har också Britt-Inger Dobbrown påpekat för ansvariga chefer inom skolan:

- Det är viktigt att de pratar "bussvett" med eleverna.

Enligt X-trafiks statistik fanns det 55 resande på bussen – som då hade 54 sittplatser – den aktuella morgonen.

Mer läsning

Annons