Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikingenjören less, förbannad och besviken

/

- Detta är en lekstuga med skattepengar, säger Lars Hammar som slutade som trafikingenjör i Bollnäs i april – utlöst med två årslöner.

Annons

När beskedet kom om att trafikingenjören skulle lämna sin tjänst, ville han inte kommentera det som hänt. Och fortfarande är hans känslor blandade:

- Det är förstås en vinstlott att få pengar från kommunen kastade över sig – men det känns konstigt att skattepengar hanteras på det sättet. Jag skulle ju vilja veta vad vissa påstår att jag har gjort för fel, säger han i dag.

I mitten av mars, när Lars Hammar kom tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning, hade han ett samtal med sin förvaltningschef Anders Aune.

- Då fick jag veta att han hade fått mandat uppifrån att köpa ut mig med två årslöner – men att han inte ville skicka hem mig. Den direkta bakgrunden skulle vara ett möte i mars om den planerade nya sträckningen av riksväg 83 mellan Bollnäs och Arbrå, där jag ifrågasatte vissa saker under en workshop.

Själv ser han också ett omdiskuterat överklagningsärende om parkeringstillstånd, cruisingen i somras – där han efter önskemål från polisen stängde av vissa gator – och den tillfälliga stängningen av vägkorsningen vid stadshuset, som orsaker till att han har ifrågasatts från tjänstemän och politiker.

- Rätten från andra förvaltningar och politiker att slå på personal vid tekniska är ju inget nytt i den här kommunen.

Några veckor efter samtalet med sin chef, fattade Lars Hammar sitt beslut:

- Jag har insett att vissa inte vill ha mig kvar i kommunen och kände att jag inte orkade ta striden – så jag bad min chef att verkställa sitt "mandat" om två årslöner.

•Hur ser framtidsplanerna ut?

- Jag har startat ett företag och hoppas och tror att det går att jobba med olika trafikfrågor med Bollnäs som bas – till exempel utredningar, utbildningar och hjälp till kommuner som behöver handläggare i olika tillståndsfrågor i semestertider.

•Hur blev det med konsultjobbet för Bollnäs kommun?

- Min chef ville ju ha mig kvar på 80–100 procent över sommaren i väntan på en efterträdare, men det dröjde bara några dagar innan det blev kommentarer från stadshuset om det. Så det har jag sagt ifrån och nu hjälper jag bara till med punktinsatser under rekryteringsprocessen.

Mer läsning

Annons