Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total koncentration på Schack-SM i Bollnäs

/
  • Williams Lyons har spelat schack sedan 1985, men när grönstarren tog allt mer av synen lade han av under några år. 2006 bestämde han sig att börja spela igen – men nu med de synskadade.
  • Håkan Thomasson använder sig av punktskrift för att notera sina drag i protokollet.
  • Koncentrationen är total. Anne-Marie Freig och Inga-Gerd Nilsson grunnar båda på sina nästa drag.
  • När Anne-Marie Freig spelar schack känner hon sig totalt avkopplad. Hon började spela så sent som för fem år sedan och nu är hon med i SM.

Koncentrationen är total i ett av samlingsrummen på Hotell Scandic. Eftersom ingen vill bli matt gäller det att fundera ut det perfekta draget.
I fyra dagar – kanske fem – pågår Schack-SM för synskadade i Bollnäs.

Annons

Tolv personer, nio män och tre kvinnor, har samlats på Scandic i Bollnäs för att göra upp om vem som ska bli årets svenska mästare i schack.

De kommer från hela landet, men de har en gemensam nämnare – alla är synskadade, några helt blinda. Men schack, det spelar de som alla andra.

- Den största skillnaden är väl att de vita fälten på brädan är nedsänkta medan de svarta är upphöjda. På de svarta pjäserna sitter det dessutom en skruv i toppen så att man kan känna vilken färg det rör sig om, säger Williams Lyons, från Stockholm.

Han har spelat schack sedan 1985, men när grönstarren tog allt mer av synen lade han av under några år. 2006 bestämde han sig att börja spela igen – men nu med de synskadade.

- Min hustru dog och jag tyckte att jag måste göra något. Det har jag inte ångrat, säger Williams Lyons.

Den första ronden spelades under torsdagskvällen och under fredagen var man inne på den andra av totalt fem.

- Tja, går allt som jag tänkt mig ska jag hålla mig kvar rätt länge, säger Williams Lyons med ett leende.

Enligt Sveriges synskadades schackförbunds ordförande Håkan Thomasson, så har förbundet ett 50-tal medlemmar. Men han tror att antalet synskadade schackspelare är många fler.

- Vår främsta uppgift är att synskadade ska kunna mötas, spela schack och tävla på lika villkor. Varje år arrangerar vi dessutom SM, berättar han.

Mer läsning

Annons