Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torbjörn såg ett himlafenomen

/

Torbjörn Larsson i Söräng gick ut för att läsa av elmätaren vid tolvtiden natten till tisdag. Då såg han ett vackert himlafenomen i regnbågens färger som åkte över himlen.

Annons

- Det var ett ljus i regnbågens färger som åkte fort och lågt, nästan lägre än björktopparna. Det hade två svansar och var väldigt fint, berättar Torbjörn Larsson som bor på Norrbobacken i Söräng utanför Bollnäs.

Det var natten mot tisdagen som Torbjörn Larsson gick ut för att läsa av elmätaren. I mörkret tände han en cigarett och tittade upp mot himlen. Då fick han syn på det ovanliga ljuset.

- Himlafenomenet kom från söder och vek av mot nordost. Jag fick beundra det en kort stund, allting inträffade sex minuter över tolv, säger Torbjörn Larsson.

Två andra läsare har också hört av sig till tidningen och berättat om liknande observationer i Bollnäs vid samma tidpunkt.

Weine Josefsson arbetar som klimatolog på SMHI har svårt att ge en rimlig förklaring vad det kan vara för ljusfenomen som passerat Bollnäs. SMHI har inte fått in några rapporter om några speciella observationer och med uppgifterna från tidningens läsare kan han ge "grova gissningar":

* Flygplan. Den här årstiden finns fuktdroppar i luften och åker det ett flygplan så kan lamporna sprida diffusa ljus i olika färger som kan lura ögat.

* Ufo-ballonger. Det är pappersballonger som skickas upp i luften av människor. En tradition som kommit hit från Thailand. Ballongerna driver med vinden och avger inga ljud.

* Bolid. Ett objekt som till exempel en sten från rymden som kommer in i atomsfären och brinner upp. Det blir ljust i några sekunder innan allt slocknar och försvinner.

- Finns det någon som lyckats ta en bild på himlafenomenet skulle det vara intressant. Då skulle vi kunna få fler ledtrådar i vad det kunde vara på himlen, säger Weine Josefsson.

Har ni några bilder från händelsen så mejla dem till Ljusnan.

Mer läsning

Annons