Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvöppnade lucka ett

/
  • Årets adventskalender är en riktig höjdare, tycker barnen på Nyhamre skola, som tjuvtittade redan i måndags.

På torsdag öppnas den fösta luckan i adventskalendern.

Egentligen får man inte tjuvkika. Men på Nyhamre skola var glädjen stor när tomtemor kom dit och visade det första avsnittet av SVT:s Tjuvarnas jul.

Annons

Det första programmet av adventskalendern är alltid spännande. Men den här gången luktar det till och med succé. I alla fall om man frågar barnen i förskoleklass och klasserna 1 och 2 på Nyhamre skola i Bollnäs.

Bara att få titta på det första programmet före alla andra är en riktig höjdare.

Historien utspelar sig i Stockholm, på 1800-talet, där julen står för dörren. Stadens barn längtar efter julklappar, det stora varuhuset längtar efter att tjäna pengar – och stans tjuvliga längtar efter att stjäla.

Tjuvligan som kallas Klappsnapparna leds av Madame Bofvén och hon är minsann inte att leka med. Hon lägger beslag på det finaste stöldgodset själv.

Det vet Kurre, som är stans klantigaste tjuv och uppväxt i ligan som blivit hans familj.

En dag, den 1 december, får han ett oväntat besök. Utanför hans kyffe står ett övergivet barn med en lapp i näven. Det är hans okända dotter Charlie.

Först lämnar Kurre henne på barnhemmet och får betala tre riksdaler och 30 öre. Men så ångrar han sig och får betala tre riksdaler och 30 öre till för att ta henne därifrån.

Hm, vilken skurk ...

När det första avsnittet är slut blir det först alldeles tyst i klassrummet. Sedan pratar alla i munnen på varandra. Fantasin triggas igång.

- Vad spännande det var. Jag tror att flickan har tappat rösten, hon sa ju inget på hela tiden, säger Carl Nordell.

Eller så är hon bara blyg, konstaterar någon annan. Funderingarna är många och helt klart tycker de inte om "Madammen". Hon är lite läskig.

Ella Hansson har en annan teori. Hon tror att han som äger barnhemmet kommer att kidnappa den lilla flickan och vill ha ännu mer pengar av Kurre.

- Eller så äter Charlie upp Kurres alla korvar, hon verkade ju tycka om korv, säger Tilda Bylund.

Ja, hur ska detta sluta?

Mer läsning

Annons