Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio sägs upp vid Bollnäs hälsocentral

/

De sex läkarsekreterarna på Bollnäs hälsocentral och hjärtkliniken Core Care har sagts upp från sina arbeten.
Uppsagda är även tre personer vid hälsocentralens kundmottagning och en anställd inom telefonin.
Arbetsgivaren anger arbetsbrist som skäl.

Annons

Fem av läkarsekreterarna arbetar vid Bollnäs hälsocentral och har Mitt Hjärta Primärvård AB som arbetsgivare. Den sjätte finns vid hjärtkliniken i Krokanen-huset och arbetar åt Core Care AB. Båda företagen ägs och drivs av Eskil och Anna Hammarström.

I mitten av februari varslades de sex läkarsekreterarna om uppsägning.

- Hur vi än försökt har vi inte lyckats få ekonomi på den verksamheten, därför tvingas vi till den här åtgärden, sa Anna Hammarström i tidningen de 18 februari.

Hon sa också att "vi ska inte hålla på med att skriva journaler, vi ska syssla med sjukvård".

Därför skulle de jobb läkarsekreterarna gör läggas ut på en skrivbyrå.

Efter varslen inleddes sedvanliga förhandlingar. Läkarsekreterarna representeras av Stig Linner, regionombudsman på SKTF i Sundsvall.

Förhandlingar har pågått till och med den 1 april, då de bröt samman.

- Facket har skjutit hela förhandlingarna i sank, säger Anna Hammarström.

- Ett förvånande utspel från arbetsgivaren, säger Stig Linner.

Det som har hänt är, enligt Anna Hammarström, följande:

- Den lösning som SKTF förordade skulle kullkasta Mitt Hjärtas logistik framför allt avseende telefonin och därför slå sönder helhetskonceptet i hälsocentralens kundmottagning.

Enligt Stig Linner:

- Vi håller oss till reglerna. I det här fallet de turordningsregler som gäller enligt lagen om anställningsskydd. Men det passade inte arbetsgivaren.

Stig Linner har sedan varslen i februari hävdat att de inte nödvändigtvis skulle drabba läkarsekreterarna, trots att det var dem varslen gällde. Enligt Linner kunde även andra yrkesgrupper komma ifråga, grupper som arbetar med sådant som faller inom ramen för vad en läkarsekreterare gör. Kundmottagning och telefoni, till exempel.

Det är den linje Linner drivit, samtidigt som arbetsgivaren gjort en annan bedömning.

De olika uppfattningarna har nu resulterat i att hälsocentralens styrelse med vd Anna Hammarström i spetsen beslutat att avveckla även telefoni och kundmottagning. Dessa tjänster kommer i fortsättningen att köpas externt. Hur det ska gå till praktiskt tittar man på.

- Det var verkligen inte vår önskan att det skulle bli så här, men nu orkar vi inte tjafsa längre.

Anna Hammarström skyller på facket, Stig Linner kontrar med uttrycket sandlådenivå.

- Får jag inte precis som jag vill struntar jag i allt. Ungefär så tycks arbetsgivaren resonera, säger han.

Facket kan inte påverka en arbetsgivare som säger upp folk på grund av arbetsbrist, men Stig Linner tänker för den skull inte kasta in handduken.

Eva Larsson har arbetat som läkarsekreterare sedan 1967. I 40 år hade hon landstinget som arbetsgivare, när Bollnäs hälsocentral den 1 mars 2007 övergick i privat regi följde Eva Larsson med, i november förra året började hon på hjärtkliniken Core Care. April ut har hon jobb.

- Jag känner mig grundlurad och vilseledd, säger hon.

Det som svider mest är den korta uppsägningstiden. Trots de många åren får Eva Larsson bara en månad, kollegor på hälsocentralen med så lång tid inom yrket får sex månader.

Anledningen till det är att när Eva Larsson gick från Bollnäs hälsocentral till Core Care gick hon från ett företag med kollektivavtal till ett utan. Att företagen drivs av samma personer saknar i sammanhanget betydelse.

- Jag frågade om bytet skulle innebära några förändringar förutom att jag skulle få en annan person som min närmaste chef, men fick ett nej till svar, säger en bitter Eva Larsson.

Hon säger också att hon den 18 februari fick ett muntligt besked om att uppsägningstiden i hennes fall var sex månader.

Enligt Stig Linner ska arbetsgivaren inom en månad efter en anställning informera om regelverket.

- Även när det gäller Eva Larsson hade vi långt gångna diskussioner om en individuell lösning, men på grund av fackets agerande är vi nu tillbaka på ruta ett, säger Anna Hammarström.

Mer läsning

Annons