Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tilltänkta Nytorpsköpare vill också starta friskola

Nu kommer ytterligare en ansökan om att få starta naturbruksgymnasium som friskola på Nytorp i Arbrå – denna gång från spekulanterna som föreslås få köpa fastigheten av kommunen.

Annons

På måndag ska kommunfullmäktige fatta beslut om försäljningen av Nytorp. Förslaget från kommunstyrelsen är att sälja till storbonden Jan-Erik Hansson, entreprenören Pär Eriksson och säljaren Pär Eklund för 7,5 miljoner kronor – som var det högsta godkända budet.

Trions ambitioner var från början att skapa ett utbildningscenter med bland annat kortare kurser inom transport-, bygg- och anläggningsbranschen – men inte att driva dagens naturbruksutbildning vidare som friskola. Det var heller inget krav från kommunens sida.

Men inför fullmäktiges beslut har spekulanterna ändrat sig och kommer nu att skicka in en ansökan om tillstånd för friskola före månadens slut – för att kunna ta över hösten 2013:

- Vi ser det som viktigt med en kontinuerlig verksamhet på Nytorp, men vi tre mäktar inte med allting själva, säger Jan-Erik Hansson. Därför tänker vi bilda ett nytt bolag med ytterligare fyra delägare – Nytorpsläraren Anders Schön, husdjursrådgivaren Hans Lindberg, affärsrådgivaren Erland Hedin och Linda Eriksson, som arbetar med turism – som ska driva utbildningsdelen.

Mer läsning

Annons