Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till det här julfirandet i Kilafors är alla välkomna

/
  • Frida Finnström och Annki Olsson i Kilafors ordnar gemensamt julfirande i Kilafors.

För den som inte vill fira jul med bara den egna familjen eller sitta ensam finns alternativ. I Kilafors blir det gemensamt julfirande med mat och gemenskap. Och alla är välkomna.

Annons

Det är Frida Finnström och Anki Olsson som ligger bakom ett gemensamt julfirande för alla som vill i hyresgästföreningens kvarterslokal på Knöttasvägen i Kilafors.

– Jag hade själv inga planer för julen. Nu har jag två små barn och deras pappa, men min mamma och mina syskon kommer inte fira tillsammans i år. Istället för att sitta själva hade jag tänkt bjuda in några andra, berättar Frida Finnström.

Men tanken har vuxit sig större än så. Det började med att hon förra veckan bjöd hon hem en EU-migrant som brukar sitta utanför ICA i Kilafors och hans familj på middag. Anki Olsson läste om det på sociala medier och kontaktade Frida.

– Förra året bjöd Anki hem några boende på Stagården för julfirande, och hon tycket att vi borde göra något större tillsammans för EU-migranterna. Så det är hennes idé från början, säger Frida.

Efter lite spånande kom de fram till att fler skulle kunna vara intresserade av ett gemensamt julfirande.

– Så vi bestämde att alla är välkomna och det vi vill är att erbjuda sällskap, gemenskap och omtanke, säger Frida.

De har bland annat tagit kontaktat Röda korset, PRO, knackat dörr på bostadsområdet Knöttas och satt upp lappar på håll.

– Alla är jättepositiva och har höjt oss till skyarna nästan, men hur många som kommer har vi ingen aning om. Blir det bara den här familjen som jag bjöd hem förra veckan, som jag vet kommer, känns det bra i alla fall. Då är deras julafton förgylld.

Trots kort förberedelsetid, har det inte varit svårt att hitta sponsorer. Flera lokala företag ställer upp, men privatpersoner har också skänkt pengar. De kommer oavkortat gå till omkostnader för maten, men om det blir något överskott av mat eller pengar får EU-migranterna det. En vän till Frida har också erbjudit sig att ställa upp med skjuts om det skulle behövas.

Dagen innan julafton ska allt förberedas. På julafton är lokalen öppen från elva på förmiddagen till nio på kvällen. Folk får komma och gå som de vill och förutom mat och gemenskap blir det även levande musik. Det kommer också finnas en tv att se Kalle Anka på.

Läs om fler alternativa julfiranden:

Öppna dörrar på julafton

Lyckad alternativ julafton

Fira jul tillsammans

Mer läsning

Annons