Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tigger pengar till utställning

/
  • Viktor Lysell Smålänning och Rebecca Lindsmyr hämtar fortfarande mycket inspiration från Freluga och Edsbyn där släkt och många vänner finns.

Vad gör man om man ska arrangera en utställning men inte har några pengar till frakt, försäkring, tryckmaterial och liknande? Man tigger pengar på sociala medier, Crowdfunding.

Annons

Det har konststudenten Rebecca Lindsmyr från Edsbyn dragit i gång tillsammans med pojkvännen Viktor Lysell Smålänning från Freluga och kompisen Bejoy Sanjeev, alla med bas i Glasgow i Skottland.

– Vi har erbjudits att arrangera en utställning under världens största konstfestival, Edinburgh Festival Fringe. Det känns sjukt roligt! berättar Rebecca Lindsmyr.

De har bjudit in konstnärer från flera olika länder och kommer under tio dagar att ha en utställning i en ljus gammal industrilokal.

Nu raggar de pengar för att konstnärerna, som i det mesta deltar ideellt, ska kunna få bidrag till resor och vissa omkostnader. På utställningen kommer de att visa teckning, måleri, installation, foto och något interaktivt verk.

– Allt bestämdes med kort varsel, så därför kom vi på att vi skulle försöka få in pengar genom sociala medier. Man kan skänka 13 kronor och bidra. Hittills har vi fått ihop närmare 300 pund, vilket vi är jätteglada över, men hoppas få till lite mer innan utställningen invigs den 21 augusti.

Rebecca Lindsmyr ska börja sitt sista år på Glasgow School of Art och hon trivs i den skotska staden, med dess livliga kulturliv.

– Jag gick på konstskolan i Gävle och hade länge varit intresserad av den brittiska konstscenen. Inriktningen på fri konst och måleri, som finns på Glasgow School of Art, passade mig och jag har lärt mig massor.

Pojkvännen Viktor Lysell Smålänning har också han flyttat upp till Glasgow efter att ha utbildat sig i Schweiz och arbetat i Brighton. Han designar nya typer av ritualer som ska manifestera förändring, främst i olika organisationer. Ritualer kan också användas i konstnärliga sammanhang.

Temat för utställningen i Edinburgh är Maya, ett sanskritord som utforskar utrymmet mellan verklighet och illusion.

– Bejoy Sanjeev kommer från Indien så temat passade bra för oss alla tre.

Rebeccas del i utställningen består av målningar på temat genus och jämställdhet, med kvinnokroppen i fokus.

Läs mer om deras projekt här.

Mer läsning

Annons