Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidig hemgång höll på att kosta Tyra livet

/
  • Tyra står i centrum hos familjen Häll Hedberg. I dag har Helene och Magnus börjat våga slappna av och stora systrarna Ebba och Maja är inte så rädda att hon ska dö längre.

För snart två veckor sedan kom lilla Tyra till världen på BB i Gävle.

Eftersom allt såg bra ut blev familjen hemskickad redan efter sex timmar. Det var tidig hemgång som gällde.

Det höll på att kosta henne livet.

I dag är föräldrarna Helene Häll Hedberg och maken Magnus från Bollnäs både kritiska och skakade.

Annons

Helene Häll Hedberg sitter i vardagsrummet och ammar parets nyfödda dotter. Hon äter glupskt och då och då tittar hon upp med stora blå ögon.

Helene ler och ger henne en puss på kinden.

- Det känns som ett mirakel, vi var så nära att mista henne, säger hon och börjar berätta om det fasansfulla.

Det var på kvällen den 27 april som hon kände de första värkarna. Men hon var lugn, de kunde vänta ett tag till innan de började resan till Gävle. Först runt elvatiden ringde hon sin mamma och sa att det nog började bli dags. Och att de strax skulle komma med de äldre barnen, Ebba, 11, och Maja 9.

- Jag kände mig lugn inombords, men sedan gick det fort. Vi anlände till förlossningen klockan ett på natten, en kvart senare var Tyra född.

Förlossningen gick ändå bra och redan efter ett par timmar kom en barnmorskeelev in till de nyblivna föräldrarna och berättade att det var tidig hemgång som gällde, att de skulle lämna BB inom sex timmar.

Då blev båda stressade.

De hade glömt barnstolen hemma så det var bara för Magnus att sätta sig i bilen och köra hem till Bollnäs igen. Allt medan Helene började titta mer och mer på klockan. Skulle hon ens hinna duscha innan de sex timmarna hade gått?

- Jag kände hur jag gick upp i varv, det är ju trots allt ett tag sedan våra två andra tjejer kom till världen. Då stannade vi kvar på eftervården i två dagar, berättar Helene.

Klockan tickade på och sedan Tyra blivit undersökt av en läkare var det bara att ge sig av hemåt. Då var klockan halv nio och Helene fortfarande oduschad.

Innan de åkte hem till sig åkte de till mormor för att hämta Ebba och Maja och äta en bit mat.

- Då först kunde jag slappna av, jag duschade, vi åt och så började jag öppna presenterna från barnen.

Men när hon samma stund kastade en blick på Tyra som låg i bilstolen övergick lugnet till skräck.

Det rann slem ur hennes näsa och mun och ansiktet var illrött.

- Jag minns att jag fick upp henne och att min mamma tog över. Hon vände upp och ner på Tyra och försökte få ur henne slemmet. Redan då hade hon börjat bli blå.

För Ebba och Maja blev upplevelsen chockartad. Deras mamma och pappa hade nyss kommit hem med deras efterlängtade syster och nu höll hon på att dö mitt framför ögonen på dem.

- Det är så otroligt hemskt att de skulle behöva uppleva det här, säger Helene sorgset.

Magnus som var den lugnaste i familjen just då ringde efter ambulans samtidigt som han försökte tala om för de andra att det skulle gå bra.

- Även om även jag var orolig försökte jag hålla mig lugn, när ambulansen kom stannade jag kvar med flickorna tillsammans med en av personalen för att försäkra mig om att de var lugna och stabila. Sedan satte jag mig i bilen och åkte efter, berättar Magnus.

Med blåljusen på åkte ambulansen i 160 kilometer i timmen mot Gävle. Tyra fick syrgas och personalen hade hela tiden kontakt med SOS och en barnläkare.

Trots att resan gick relativt fort upplevde Helene att det var som om tiden stod stilla, att de aldrig skulle komma fram.

- Jag vet att jag tänkte, hon kommer att dö, hon kommer att dö.

Väl framme blev de omedelbart omhändertagna och förda till avdelningen för förtidigt födda barn. Då först brast det ordentligt för Helene. Hon skakade och grät. Trodde att hon sett sin nyfödda dotter för sista gången.

- Men vi blev otroligt bra omhändertagna, jag fick en stor varm kram av en kvinna och de satte in alla resurser som fanns på Tyra. Till slut började jag lugna ner mig, berättar Helene.

Riktigt var det var för hel vet de inte själva. Men troligen orsakades problemen av att Tyra fått in fostervatten i sina lungor samtidigt som hon inte hade beckat innan de blev hemskickade.

Hade de varit kvar hade problemet lätt kunna åtgärdas genom att suga ur allt slem.

- I dag försöker jag säg åt de jag känner som ska få barn att de ska stanna kvar på BB även om personalen tycker att de ska åka hem. Då slipper de uppleva samma helvete som oss. Det gick ju bra, men en dag kommer det att sluta i tragik om de ska tvinga hem nyblivna föräldrar efter sex timmar, säger Helene.

Henens åsikt delas av barnmorskorna i Bollnäs. Redan förra veckan sa de tidningen att det måste vara upp till föräldrarna själva att bestämma hur länge de vill stanna.

Ebba och Maja sitter bredvid sina föräldrar i soffan i vardagsrummet. De har fortfarande inte riktigt kommit över det som hände. När Tyra gråter blir de rädda och tror att något hemskt ska hända.

Själv ligger hon tryggt i mammas famn och sover, helt omedveten om hur skört livet kan vara.

Mer läsning

Annons