Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidernas julhuskan vinna tävling

/

Mats och Monica Larssons julpyntade hus och trädgård är rena turistattraktionen under december. Huset ligger längs Galvvägen i Arbrå, inte långt från 83:an och då Mats och Monica tänder den makalöst sprakande ljus-showen första advent varje år ringlar bilköerna långa.

Annons

Alla, i stort sett, tappar hakan. För vad de än hade väntat sig så inte var det detta enorma hav av ljus.

I år har julhuset fått extra mycket uppmärksamhet. Fortum har startat en tävling (Facebook - www.fortum.se/julljus) där Sveriges roligaste julbelysning ska utses. Under onsdagen hade Fortum fått in 80 bidrag och Mats och Monicas hus befann sig i absoluta tätskiktet.

För varje uppladdat bidrag sponsrar Fortum Stadsmissionen med en femtiolapp. Förstapriset är ett års elanvändning upp till 25 000 kronor. Sista dag att rösta är den 30 december. En jury utser det vinnande bidraget, som presenteras i Kungsträdgården den 12 januari.

- Kul grej, säger Mats Larsson. Det är många som ringer och säger att de röstat på oss och det tackar vi förstås för.

Belysningen slås på första advent och släcks tjugondedag Knut. På de stora dagarna - julafton, nyårsafton - är allting tänt hela dygnet. Annars är det 15-23 som gäller. Inne i huset är det också jul - överallt. Det finns inte ett skrymsle som inte badar i ljus.

- Jag var tidigt ute med all montering i år, säger Mats. Tur det, för sen kom ju snön.

Alltsammans började för åtta år sedan - som en kul grej. Nu sysselsätter belysningskompositionerna, i alla fall rent tankemässigt, Mats och Monica året runt. Det får inte se alldeles lika ut år från år.

* Dyrt i drift?

- Inte så farligt. Jag har mätt och kommit fram till en dryg tusenlapp. 25 000 kronor skulle räcka långt i sammanhanget.

* Och ni bygger på med mer för varje år?

- Ja, efter jul är det rea på allt som har med jul och ljus att göra. Så då fyller vi på.

* Och många vill titta?

- Ja, verkligen. Det är förresten helt okej att köra in på gården och titta och ta bilder. Det bjuder vi på, säger Mats Larsson.

Mer läsning

Annons