Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tida räddades mirakulöst

/

I både snöstormar och sträng kyla klarade sig hunden Tida ute i en hel vecka. Utan mat och strandsatt i ett hål väntade hon på att bli räddad.

Annons

Tida är en åtta år gammal blandning mellan Tysk jaktterrier och drever. Hon bor på Ren i Bollnäs tillsammans med husse Anders Sundström , matte Johanna Björklund Hansson och lillmatte Emma-Lee.

Förra fredagen, samma dag som det första snöovädret, skulle Tida och husse Anders hälsa på Anders föräldrar i Röste.

– Jag öppnade bakluckan och släppte ut Tida, berättar Anders Sundström.

Men direkt när hunden kom ut ur bilen fick den upp ett rådjursspår och stack i väg som skjuten ur en kanon.

– Jag följde efter henne i två timmar, säger Anders. Från början gick det att följa hennes spår, men den dagen snöade det ju så mycket och spåren drev snart igen.

Anders gick hem till sina föräldrar och hämtade bilen.

– Jag åkte runt längs alla småvägar i området för att endera hitta Tida själv eller åtminstone färska spår efter henne, berättar Anders.

Men Tida var spårlöst försvunnen.

– Jag var vaken hela natten, åkte omkring och ropade överallt jag kunde tänka mig att hitta henne, säger Anders.

På söndagen upphörde snövädret och i stället blev det kallt, ner mot 30 minusgrader.

– Då trodde jag att det var slut, säger Anders. Vi brukar ofta jaga i samma område och om inget hade hänt henne borde Tida själv ha hittat hem till mina föräldrar vid det laget.

Tida lider dessutom av lungödem och i snön och kylan gav inte Anders henne stora chanser att överleva. Familjen började så smått att vänja sig vid tanken på att ha mist sin hund. Men efter en hel vecka utan mat och bara snö för att släcka törsten med hände det otroliga.

Tida hade i själva verket sprungit in under altanen på ett hus cirka femhundra meter från platsen där Anders först tappat spåret. Där under fanns det i sin tur en slags källare som Tida ramlade ner i och därifrån kunde hon inte själv ta sig upp.

Dagarna gick och Tida satt fast i hålet under altanen. Då hände plötsligt det ofattbara.

De som bodde i huset med började sakna sin katt. När katten inte dök upp kröp de in under altanen för att leta.

De hittade ingen katt, men väl en hund. Anders hade åkt runt i trakten och knackat dörr i sitt letande så de förstod direkt vem som hunden tillhörde.

Så i fredags kväll, sju dygn efter att hon försvann fick Tida komma hem igen.

– Hon var hungrig, trött och allmänt sliten, berättar Anders Björklund. Men även om hon hade gått ner jättemycket i vikt klarade hon sig utan allvarligare skador.

Nu är Tida hemma igen och håller som bäst på att äta upp sig. Familjen har matat henne försiktigt och nu börjar hon att få tillbaka sitt forna hull.

– Helt otroligt, vi hade helt gett upp hoppet, säger Anders Sundström.

Texten korrigerades tisdag klockan 12:56.

Mer läsning

Annons