Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonbedragare vill åt känslig information

Den som får samtal från Microsoft ska dra öronen åt sig.

– Jag jobbar med datasupport och vet att det inte går till så här, säger Carola Dahlbom som nyss blivit uppringd av en bedragare.

Annons

Igår eftermiddag ringde telefonen hemma hon Carola Dahlbom i Lottefors. Numret var utländskt och mannen som ringde pratade engelska. Han sa sig vara från Microsoft support och berättade att Carola fått problem med mjukvaran i sin dator. Nu ville han få tillgång till vissa uppgifter för att kunna fjärrstyra datorn och fixa felet åt henne.

– Hade jag gått med på det här så skulle han lätt kunna komma över alla mina lösenord och tömma bankkontot, säger hon.

Carola som själv jobbar med datasupport åt ett företag i Bollnäs vet att Microsoft inte ringer upp sina kunder på det här sättet. Själv sa hon till mannen att hon aldrig i livet skulle lämna ut några uppgifter och att hon kommer ringa polisen om han fortsätter ringa runt för att försöka lura folk.

På sin egen hemsida skriver Microsoft att de jobbar aktivt med polisen för att få ett slut på bedrägerierna. Kunderna blir bara uppringda av Microsoft och de själv först ringt upp företaget. De ber heller aldrig om personliga uppgifter såsom lösenord. Microsoft uppmanar alla att helt sonika lägga på luren om de blir uppringda av en bedragare.

Mer läsning

Annons