Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikcollege till hösten

/

Industribranschen i Hälsingland vill samverka med gymnasieskolornas teknikutbildningar så att eleverna får den kompetens som företagen behöver – det för att få kunniga medarbetare i framtiden.
I går träffades parterna på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs för att finslipa ansökan. Går den igenom kommer ett Teknikcollege starta i Bollnäs och Ovanåker hösten 2010.

Annons

Initiativet till att bilda ett teknikcollege kommer från industribranschen i Hälsingland. De vill vara med och påverka utbildningarna på gymnasieskolorna, för att eleverna ska lära sig kunskaper som branschen kommer att ha användning av i framtiden. Utbildningarna som berörs i våra kommuner är industriprogrammet på Torsbergsgymnasiet, industriprogrammet på Voxnadalens gymnasium samt Skogstekniska utbildningen i Alfta.

- Statistik visar att årskullarna kommer att minska i framtiden. År 2013 kommer det vara 32 procent färre elever i Bollnäs samt 34 procent färre i Ovanåker som börjar gymnasiet än vad det var år 2008. Samtidigt kommer vi ha en generationsväxling inom industrin då 40-talisterna går i pension. Då är det viktigt att vi lyckas få eleverna att välja industri- och teknikprogram för att få kunniga medarbetare även i framtiden, säger David Norman, projektkoordinator

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel som visar att utbildningssamordnare tillsammans med industrier i en region utvecklar befintliga utbildningar utifrån de krav industrin ställer. Tio kriterier ska uppfyllas för att skolorna ska bli certifierade. Om allt går i lås kommer Teknikcollege att starta i Bollnäs och Ovanåker hösten 2010.

Mer läsning

Annons