Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teklor träffades för att berätta hur det gick

Det så kallade Tekla-projektet, en entreprenörutbildning för arbetslösa kvinnor, startade 1998 och omfattade i det läget bara kvinnor inom Bollnäs kommun. Projektet avslutades fem år senare, 2003, och hade då växt till att omfatta kvinnor i hela Gävleborgs län.

Annons

Britt-Inger Andersson var initiativtagare och projektledare och i dag, sju år efter att den sista Tekla-kullen gick utbildningen, har hon samma uppfattning som då det "begav sig":

- Projektet var en succé, från början till slut.

På tisdagen återsamlades - i Kilafors - ett 40-tal "Teklor" för att ha trevligt och berätta om vad som egentligen hände efter projektet, hur det gick, helt enkelt.

Britt-Inger Andersson fanns förstås på plats. I dag arbetar hon med ett annat projekt, "Främja kvinnligt företagande", i länsstyrelsens regi. Det projektet är också - precis som Tekla - finansierat med bland annat EU-medel.

- Den här träffen ska utvärderas, säger Britt-Inger Andersson. Vi vill veta hur det egentligen gick för så många som möjligt. Någras berättelse är rena framgångssagor.

- Alla passade inte som egenföretagare, så var det ju, och det var viktigt för mig och den kompetens som vi köpte in för utbildningen att ta reda på hur det förhöll sig med det.

Varje kurstillfälle pågick 14 månader och var uppdelat i olika faser. Grundutbildningen var på fyra månader, sedan följde fyra månaders påbyggnad och det avslutande halvåret fick en del starta eget-bidrag.

Pengarna till Tekla kom från EU, arbetsförmedlingen, kommuner och landsting och olika utbildare inom personaladministration, företagsekonomi, produktutveckling och marknadsföring var engagerade.

- Två dagar varje månad under utbildningen hade vi också en coach från Boden, Kerstin Sofia Andersson, som hade personliga utvecklingssamtal med var och en för att ge så mycket insikt som möjligt till deltagarna.

- Hon var väldigt bra, minns Britt-Inger Andersson.

Mer läsning

Annons