Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmparasit på förskola i Bollnäs

/
  • Ett barn som går på Granbergs förskola har smittats av tarmparasiten giardia.

Ett barn på en förskola i Bollnäs har smittats av en tarmparasit och åtgärder för att begränsa smittan har vidtagits.

Annons

I torsdags fick förskolechef Elisabeth Stenquist, vid Granbergs förskola, information om att ett barn smittats av giardia, av smittskyddet vid Region Gävleborg.

Giardia kan orsaka diarré, illamående och gaser. Infektionen är ofarlig, men besvären kan vara långvariga och återkommande.

– Vi har informerat föräldrarna om att de ska vara noga med handhygienen hemma och observanta på om barnet har diarré. Förmodligen har detta uppstått hemma för annars skulle väl fler ha insjuknat på förskolan.

Elisabeth Stenquist har jobbat i förskolans värld i 40 år och känner bara till två andra fall av giardia i Bollnäs. Förskolan har satt in åtgärder.

– Vi är extra noga med handhygien både för vuxna och barn. Vi använder plasthandskar vid blöjbyten, rengör skötbord med sprit och rengör toaletterna flera gånger per dag. Sedan har vi tagit bort en del gossedjur som är svåra att rengöra.

Behandlingen för den som smittats tar tre veckor och det sätts in penicillin. Föräldrarna uppmanas att hålla barnet hemma så länge det har diarré.

Smittspridningen sker via avföring, förorenat vatten eller livsmedel. Inkubationstiden, tiden mellan smittotillfället och att smittan bryter ut, är ofta en till två veckor.

Läs även: Allt om giardiainfektion

Giardiainfektion räknas som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

I Sverige rapporteras varje år omkring 1 500 fall och de flesta har smittats utomlands.

Mer läsning

Annons