Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar populär arbetskraft i Norge

/
  • Mattias Perzon från Bollnäs arbetar fyra veckor av sommarlovet i Norge för att finansiera sina studier.

Allt fler svenskar åker till Norge för att arbeta och norska arbetsgivare frågar särskilt efter svenskar när de ska nyanställa. Mattias Perzon från Bollnäs åkte till Norge för att det är bättre betalt och lättare att få tag på sommarjobb.

Annons

Högre lön, lägre skatt och en bra arbetsmarknad är några av anledningarna till att många svenskar söker sig till grannlandet för att arbeta. Drygt 75 000 svenskar är registrerade i det norska skatteregistret för 2009.

- Jag hörde på radion att det aldrig har varit så många svenskar som jobbar i Norge som det är i år, säger Mattias Perzon.

Fyra veckor i sommar jobbar han på hemtjänsten i Elverum i Norge. I höst läser han vidare på fjärde året som läkarstudent i Uppsala och finansierar sina studier bland annat med sommarjobb i Norge.

- Det känns som om det är gott om jobb här. Man känner sig välkommen och det är idel glada tillrop över svenskarna som har gott rykte här, säger Mattias Perzon.

Gry Ljøterud, informationsansvarig på Manpower i Norge märker en ökning av svenskar som söker norska jobb. I dag är en av tio arbetare i Norge svensk.

- Många norska företag har svårt att få tag i norsk arbetskraft nu och våra kunder frågar specifikt efter svenskar, säger hon.

Framförallt är det rese- och servicenäringen, lagerjobb, butiker och restauranger som söker folk. Men även svenskar med högre utbildning skaffar jobb i Norge. Svenska sjuksköterskor, läkare och ekonomer tar värvning i grannlandet och många av dem kommer, precis som Mattias Perzon, på sitt sommarlov.

Gry Ljøterud tror att en av anledningarna till svenskarnas frammarsch på den norska arbetsmarknaden är arbetslösheten i Sverige.

- I Norge finns det möjligheter att få jobb, medan arbetslösheten i Sverige ökar. Högre löner lockar naturligtvis också, säger hon.

Mer läsning

Annons