Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven Svensk - lokalpatriot och kanadick

/

När Giffarna satte straffen mot Sandviken lyfte han telefonluren och bokade resan hem till Sverige. Klart han skulle se finalen på Studenternas.
Det Mr Sven Svensk inte visste var att han själv skulle bli mottagen som en hjälte när bandykillarna återvände till Bollnäs och Tingshustorget.

Annons

När Sven Svensk kommer in på redaktionen vill han direkt se den gamla tryckhallen som inte längre är någon tryckhall.

Det var nämligen där han började sin yrkeskarriär som 13-åring.

Han delade ut Ljusnan och hämtade tidningarna på tryckeriet när de fortfarande var varma, eller kanske heta – av nyheter.

- Jo du, man gick bara sju år i skolan på den tiden. Sen fick man börja jobba. Först delade jag ut Ljusnan sedan fick jag jobb som smörgåsnisse på Statt. Det var ett bra jobb, man fick mat, husrum och en liten lön, säger Sven.

Han är klädd i svart, pälsmössa och runt halsen hänger en rutig halsduk. Till det ett par mörka solglasögon. Lite svenskt och lika mycket Kanada. Han talar visserligen Bollnäsdialekt men där finns ändå en liten brytning.

- Well, jag har ju bott over there rätt länge, säger Sven när vi går genom centrum för att leta upp ett fikaställe.

Familjen har bott där sedan 1972 för att vara exakt. Då hade Sven redan hunnit med att gå till sjöss och jobba som barmästare på Foresta i Lidingö. Det var förresten på Foresta som han träffade sin blivande fru Lisa som han senare tog med sig till Kanada och Vancouver.

- Då var våra barn Agneta och Kennet relativt små. Det var inte så lätt för dem att komma till ett nytt land i början, säger Sven samtidigt som han beställer in en stor kopp Gevalia och en biskvi.

Idén till att flytta fick han efter ett besök hos sin syster Karin som bodde just i Vancouver. Hon var döende och de hade rest dit för att ta farväl. Lika mycket som han älskade Karin lärde han sig att älska människorna och livsstilen där han befann sig.

Två år senare gick flyttlasset.

Där gjorde Sven det han var bra på - jobbade på hotell som bartender. Senare startade han eget.

- Det första hotellet jag drev hette Scandinavian house. Där serverade vi smörgåsbord och gjorde succé. Innan pensioneringen för fem år sedan hann jag även driva Creative Catering i 23 år. Där serverade jag till och med kungen och drottningen, berättar Sven och tar ännu en klunk av den svarta energin.

Men, kanske många undrar, hur kommer det sig att samme man sedan fem år tillbaka gjort sig känd som Radio Gävleborgs "Vår man i Kanada?"

Svaret är enkelt. Han rattar ofta in svensk radio och lyssnar på allt som händer här hemma. Vid ett tillfälle ringde han till P4:s rimstuga och undrade om de kunde hitta på ett bra rim till den konjaksflaska han köpt i julklapp till sin son.

- Det var trevligt och jag passade på att berätta lite om Kanada. Efteråt blev jag uppringd av Charlotta Cederlöv som var programledare för "Morronen". Hon undrade om jag kunde vara med i radion lite då och då.

I dag vet de flesta vem Sven Svensk med rötter från Åsbacka i Bollnäs är. En gång i veckan har han berättat om spännande saker i sitt nya hemland på sitt eget sätt.

Inte undra på att Sven nästan blev lika mycket hyllad på Tingshustorget som årets silvermedaljörer.

- Först skämdes jag lite, jag har aldrig förstått hur många det är som har lyssnat på mig. Nu är man ju nästan något av en kändis.

Brorsan Runo, som gjort oss sällskap vid bordet, är däremot inte förvånad. Sven har alltid kunnat prata för sig, säger han med ett leende. Fast det har Kalle själv också om sanningen ska fram. Som korvgubbe i Söderhamn har Runo pratat med de flesta. Men eftersom han drev Kalles korvbar så är hans offentliga namn just Kalle.

- Alla sa ju det, så till slut trodde man nästan att man hette Kalle.

Det är också hos Runo, Sven har bott under sin vistelse i Sverige. Det gick ju bara inte att missa Giffarnas finalmatch mot Hammarby, en gång Bollnäsbo alltid Bollnäsbo.

- Det var en fantastisk upplevelse att vara där. För mig spelade det ingen roll vem som vann eller att det kallt och snöigt. Bollnäs var ju ändå i final. Där hemma bor vi ungefär tolv mil öster om Vancouver mitt emellan bergen. Där har jag döpt den närmsta staden Mission till Bollnäs. Vägen vi svänger av hem till oss heter Åsbackavägen, berättar Sven Svensk som faktiskt är döpt till Sven Svensk om ni nu trodde något annat.

Lokalpatriot som han är ser det ändå inte ut som han kommer att flytta tillbaka. I varje fall inte utan hela sin familj.

- Det yngsta barnbarnet har lärt sig att säga "jag älskar dig, farfar" på svenska. Är det inte härligt?!

Mer läsning

Annons