Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Tidholm vill få männen att fatta

/
  • Shahab Ahmadian, Robert Petersén och Svante Tidholm är projektledare för Fatta Man.
  • Svante Tidholm tar Fatta Man till Bollnäs på fredag.

Män ligger bakom 98 procent av allt sexualiserat våld. Destruktiva manlighetsnormer är en del av förklaringen till den dystra verkligheten. Arbråbördige Svante Tidholm står med projektet Fatta Man upp för att förändra attityder och skapa en annan sorts manlighet.

Annons

Svante Tidholm har blivit kallad könsförrädare. Han har fått höra att han "hugger manligheten i ryggen" och att han är "en sån där feminist som vill att män ska må dåligt".

– Men det är precis tvärtom. Jag står upp för män och för manlighet – jag vill bara att det ska gå bättre för män än det gör just nu, säger Arbrågrabben som sedan sommaren 2013 har arbetat som projektledare för Fatta Man.

Läs också: Ny rörelse ska få män att fatta mer

Han är Stockholmsbaserad sedan tjugotalet år, men i samband med Adam Tenstas konsert i Bollnäs kulturhus på fredag så kommer han tillbaka till sin gamla hemkommun för en dags workshops och föreläsningar.

– Vi kommer att försöka träffa så mycket människor som möjligt, vi håller föreläsningar och workshops under dagen i kulturhuset. Adam Tensta kommer att vara med också, han är en av de artister som vi samarbetat med i Fatta Man.

I projektet har det även gjorts artistsamarbeten med bland andra Syster Sol, Cleo och Kristin Amparo.

– Det är ett försök att nå ut med de här frågorna på ett annorlunda sätt, och det har fungerat väldigt bra. Ibland kan det behövas musik eller en film för att få folk att börja tänka, säger Svante Tidholm.

Du skriver på din hemsida om ett "manlighetens katastrofläge". Är det så illa?

– Det handlar om flera saker, mycket om den fantastiskt deprimerande statistiken om sexuellt våld som finns. Vi har 6 000 våldtäkter om året, plus mörkertalen som aldrig rapporteras. Och vi har kvinnor som blir sexuellt trakasserade på olika sätt i olika situationer. Det sätt som män och killar beter sig på mot kvinnor och andra omkring sig är ett stort samhällsproblem. Det är något som alla vi män berörs av och behöver tänka mycket mer på. Att vara man är inte lätt och det är uppenbarligen svårt att sköta det snyggt, att ta ansvar för sig själv och ta hand om sig själv.

Inga pojkar föds med en vilja att våldta eller förnedra kvinnor, det är något som lärs in, menar Svante Tidholm. Det är normer och attityder som skapar män med osunda värderingar.

– En sjuk konsekvens av ett patriarkat där män inte vet vad de ska göra av sin makt.

Fatta-rörelsen, där Fatta Man ingår, har framför allt två tydliga mål – att förebygga sexualiserat våld samt att jobba för en lagstiftning som bygger på samtycke.

Svante Tidholm tycker att projektet har gjort skillnad sedan starten.

– Det är oftast ett väldigt, väldigt positivt bemötande vi får. Det känns som att många är glada att frågorna lyfts, och att det är män som lyfter dem. Det uppskattas också att vi är lösningsinriktade och konstruktiva. Det är inget abstrakt teoretiskt projekt utan vi strävar efter att ge killar och män verktyg här och nu, idag. Det finns ett stort behov av att kunna göra något i de här frågorna, för de dyker upp i varje skolklass, på varje arbetsplats och i varje relation.

Kan du ge exempel på något konstruktivt som kan göra skillnad direkt?

– Jag brukar uppmana unga män att våga ställa jobbiga frågor till andra killar. Att våga öppna sig, vända sig till en annan man och visa vem man är på riktigt. Vad händer då?

Trots att det finns mycket som behöver göras för att nå förändring så är Svante Tidholm positiv inför framtiden. Han tror på de unga männen, säger han.

– Det känns som att de flesta har koll på rätt och fel, på ojämlikhet och ojämställdhet. Men det gäller också att ta till sig det och göra det till sitt. Och det är där många behöver hjälp.

Varför är de här frågorna angelägna för alla män?

– Därför att de män som våldtar och förnedrar kvinnor faktiskt är så pass många – och förövarna så spridda – att vi på något sätt alla är inblandade. Kring varje förövare finns familj, kompisar med flera som kanske skulle kunna ha gjort något för att förhindra eller se till att det inte händer igen. Det är jätteviktigt att många fler män visar att vi tänker på de här sakerna. Idag är det lite tabu för män att ifrågasätta hur det är att vara man.

Genom Fatta Man har Svante Tidholm kommit i kontakt med många förövare. Möten som har givit honom en ganska tydlig bild om vilka mekanismer som ligger bakom sexuella kränkningar och sexuellt våld.

Läs också: Svante filmade på Europas största bordell

– Vi vet att många killar känner sig väldigt ensamma. Och just kring frågor om sex är det oerhört ensamt för många unga män. Många har ingen att prata med om hur det är att bli en man. Man får sin information från porrfilmer, känner att man behöver bevisa sig och hävda sig ... och det kan bli väldigt fel.

Han talar om ett stort tomrum, ett vakuum som bara kan fyllas genom att män börjar prata med varandra om värderingar och normer.

– Det finns en massa unga killar som behöver lära sig att prata med andra män. Och det finns en massa män som borde sträcka ut handen till unga killar och hjälpa till.

Att komma "hem" till Hälsingland med Fatta Man-projektet är något som Svante Tidholm ser fram emot.

– Mycket av min egen manlighet kommer sig av att växa upp i en liten by i Hälsingland, så att komma tillbaka och få träffa unga män där idag känns väldigt intressant. Sedan är jag överhuvudtaget väldigt pepp på vad vi män kan uträtta tillsammans. De möjligheter vi har att göra saker bättre är nästan oändliga.

Läs också: Svante Tidholm leder Mediatiden

Mer läsning

Annons