Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styckmord tas inte upp igen

Det blir ingen ny prövning av Bollnäsmordet i Högsta domstolen.

Annons

På fredagen kom beslutet från Högsta domstolen: Bollnäsmordet ska inte prövas igen. Det innebär att hovrättens dom står fast för 20-åringarna.

Fallet har tagits upp under två långa rättegångar: först i Hudiksvalls tingsrätt i våras och sedan i Hovrätten för nedre Norrland i höstas. I oktober dömdes de tre unga männen till fängelsestraff för bland annat mordet på Christian Larsson i Bollnäs för över ett år sedan.

Hovrätten dömde Dennis Jonsson till 11 års fängelse, och rev därmed upp tingsrättens tidigare dom på 12 år. Samtidigt fastställde hovrätten straffen för Johan Flykt och Andreas Clarström på 11 respektive 10 års fängelse. Trion dömdes även för brott mot griftefriden för att de delat kroppen.

Alla tre har nekat till brottsrubriceringen mord genom båda rättegångarna. Efter hovrätten gick två av dem vidare och överklagade till Högsta domstolen, nämligen Dennis Jonsson och Andreas Clarström.

Det är få fall som får prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD. Sådant som tas upp där är överklaganden som är viktiga för att vägleda domstolarna i liknande fall. HD kan också ge prövningstillstånd om det finns "synnerliga skäl".

Men styckmordet i Bollnäs hör alltså inte till dessa fall, enligt HD. Fredagens beslut innebär att alla tre dömda nu kan börja avtjäna sina straff på en fängelseanstalt.

Mer läsning

Annons